VIDEO: Mesaje anti-LGBT în Sibiu - „Au apărut în mai multe orașe. Încercare a grupurilor rusofile de a ne discredita”

„LGBT=SIDA”, „LGBT=GONOREE”, sunt doar două dintre mesajele care au apărut, în ultima perioadă, în mai multe locuri publice din Sibiu.

Acestea sunt adresate comunității LGBT+ din orașul de pe Cibin, textele fiind scrise pe garduri, clădiri și stâlpi, unele dintre ele chiar și în zona centrală a municipiului. Reprezentanții asociației MozaiQ spun că astfel de mesaje pline de ură au apărut în mai multe orașe din România, fiind vorba despre o „încercare constantă a grupurilor conservatoare rusofile de a discredita comunitatea”. Aceștia atrag atenția autorităților locale, cerându-le să se implice în combaterea și descurajarea discursurilor instigatoare din cauza cărora, nu de puține ori, au loc evenimente tragice.

 

Pe zidul unei case situată la intersecția dintre bulevardul Vasile Milea și strada Moldoveanu a fost scris cu graffiti mesajul „LGBT=SIDA”. Pe un gard din capătul străzii Alexandru Ioan Cuza a fost mâzgălit textul „LGBT=GONOREE”. Pe un stâlp din Piața Mare a fost lipit un abțibild cu steagul LGBT tăiat. Aceasta este însă o scurtă listă a mesajelor afișate în spațiul public și care sunt îndreptate către persoanele din Sibiu care fac parte din comunitatea LGBT+ (lesbiană, gay, bisexual, transgen).

Mesajele au apărut și în alte orașe

Vlad Viski, directorul executiv al asociației MozaiQ, una dintre organizațiile comunitare care se adresează persoanelor LGBT+ din România, spune că astfel de texte au apărut în mai multe orașe din țară, iar prin intermediul lor este propagat un mesaj fals cu rolul de a discredita comunitatea. „Aceste mesaje au apărut prin mai multe orașe din țară și bănuim că au fost făcute de grupuri conservatoare coordonate, care doresc să atace comunitatea LGBT+ prin orice mijloace. Propagarea acestor texte în spațiul public intenționează strict dezinformarea și demonizarea comunității prin crearea impresiei că a fi LGBT+ reprezintă un pericol. În al doilea rând, aceste mesaje apar în contextul ultimilor ani, în care a existat o încercare constantă a grupurilor conservatoare rusofile de a discredita comunitatea LGBT+ și de a promova idei extremiste și legislație antidemocratică”, spune Vlad Viski, directorul executiv MozaiQ.

Acesta atrage atenția autorităților locale, menționând că astfel de manifestații discriminatoare trebuie descurajate, „iar acceptarea diversității ar trebui să fie o prioritate pe agenda oricărui oraș european, mai ales a unei foste capitale culturale europene”.

VIDEO: Mesaje anti-LGBT în Sibiu - „Au apărut în mai multe orașe. Încercare a grupurilor rusofile de a ne discredita”

Tinerii sunt cei mai afectați – Se poate ajunge la sinucideri

Persoanele care fac parte din comunitatea LGBT+ pot fi puternic afectate de astfel de texte scrijelite în locurile publice din oraș și, uneori, se poate vorbi chiar despre situații tragice. Tinerii, în mod special, sunt ținta atacurilor, hărțuirilor și respingerii sociale.

CITEȘTE ȘI: Cum e să fii gay în Sibiul multicultural – „Am fost lovit pe stradă”

„Mesajele pline de ură nu fac decât să agraveze și să multiplice episoade de violență și agresiune fizică și verbală împotriva comunității LGBT+. Cea mai afectată categorie este reprezentată de tineri, care adesea sunt ținta hărțuirilor, a respingerii sociale și parentale, mergând până la situații cu adevărat tragice, depresie, amenințări cu moartea sau sinucideri”, adaugă Vlad Viski.

În ceea ce privește mesajele apărute în Sibiu și în țară, asociația MozaiQ condamnă ferm aceste acțiuni discriminatorii și cere autorităților locale să se implice activ în combaterea și descurajarea discursurilor instigatoare la ură.

VIDEO: Mesaje anti-LGBT în Sibiu - „Au apărut în mai multe orașe. Încercare a grupurilor rusofile de a ne discredita”

MozaiQ: Persoanele cu HIV duc o viață la fel de lungă ca persoanele HIV-negative

Prin diseminarea unor astfel de mesaje ca cele din Sibiu, se creează impresia că a fi gay, lesbiană, bisexual sau transgen reprezintă un pericol, iar în acest context, reprezentanții asociației MozaiQ sunt de părere că autoritățile ar trebui să promoveze informații referitoare la bolile și infecțiile cu transmitere sexuală.

„În 2021 aproximativ 17.000 de persoane trăiau cu HIV în România, dintre care peste 5.500 au fost infectate la naștere între 1987-1990. În prezent, persoanele care trăiesc cu HIV duc o viață la fel de lungă ca persoanele HIV-negative, iar la câteva luni după începerea tratamentului, de obicei HIV nu mai poate fi transmis către alte persoane. Din păcate, aceste informații nu sunt deloc promovate de autorități, deși destigmatizarea în jurul acestor subiecte ar trebui să fie responsabilitatea statului”, spune Vlad Viski, directorul executiv Mozaic.

În urmă cu doi ani, în fosta Capitală Culturală Europeană, a avut loc prima ediție a evenimentului Sibiu Pride, un festival dedicat celor din comunitatea LGBT+. Proiecții de film, poezie, spectacole de teatru, workshop pe tema bullying-ului în școli, dezbateri, ateliere despre autocunoaștere prin actorie, campanii de informare și teste gratuite pentru HIV, Sifilis și hepatită – asta a însemnat, în linii mari, festivalul din 2020. Deși s-a desfășurat online, a fost un eveniment extrem de așteptat de oamenii din comunitate în contextul în care, în ultimii ani, au existat multe manifestații și proteste împotriva LGBT.

Ultima oră