Reuniunea extraordinară a miniștrilor UE ai energiei care a avut loc în 2 mai la Bruxelles a dus la concluzia că desprinderea de Rusia este necesară și că ea se va întâmpla la un moment dat.
Problema este că „momentul dat” nu este clar definit, cu toate că unele state membre iau deja măsuri în acest sens.
Comisarul european al energiei Kadri Simson a răspuns în 3 mai întrebărilor Parlamentului European explicând că mai există divergențe de opinie în UE privind momentul ieșirii totale din dependență.
Comisia, așteptată de altfel să propună curând al șaselea pachet de sancțiuni, va publica la sfârsitul lunii mai și o comunicare privind măsurile pe termen scurt care să acompanieze tranziția spre alte surse și alte tipuri de energie, relatează rfi.ro
Diversificarea surselor de aprovizionare aduce după sine un preț mai ridicat decât cel pe care il plăteau până acum statele UE care sunt mai dependente de gazul rusesc decât altele. Importul de gaz lichefiat din SUA de pildă, va costa scump și de altfel nu va fi mereu posibil întrucât nu toate regiunile europene sunt dotate cu infrastructura necesară.
In plus, introducerea de noi surse de aprovizionare va schimba arhitectura pieței energetice europene, dar Kadri Simson nu poate spune cum vor fi supravegheați noii parteneri de afaceri care ar deveni repede dominanți pe această piață.
Prețul gazului va exploda, iar pentru moment UE nu are un plan de supraveghere a acestei tendințe, în afara ideii de a introduce obligativitatea stocării energiei în timpul lunilor de primăvară și de vară pentru lunile de toamnă și de iarnă.
Ce se face la nivel național în UE?
Începem cu țările cu cea mai mare dependență de gazul rusesc, anume țările baltice, Polonia, Germania și Italia al căror nivel de import se ridică de la peste 90% la peste 40%, după caz.
Unele măsuri naționale au fost anunțate, mai ales de țările baltice și de Polonia care spun că se vor lipsi total de gazul rusesc începând de acum sau din această toamnă, în cazul Poloniei.
Italia a decis să scadă cu un grad temperatura în școli, în administrație, în întreprinderi și în locuințe. Prim Ministrul Mario Draghi s-a adresat acum Parlamentului European vorbind despre necesitatea de a fi pragmatici la nivel UE pentru o transformare completă, inclusiv în ceea ce privește energia.
Germania anunță o reducere cu 35% a dependenței de gazul rusesc și prevede o raționalizare a energiei în industrie.
Alte țări au o dependență medie spre mică de gazul rusesc datorită politicii lor energetice și a așezării lor geografice.
Spania se întoarce spre Algeria, așa cum Franța a făcut-o de mult și caută aici noi surse energetice. Intre timp, transportul în comun în Spania a fost modificat – metroul și autobuzele circulă cu 10% mai puțin pentru a economisii energia.
Olanda pariază pe gazul lichefiat, își diversifică infrastructura și va importa din SUA și Qatar.
Belgia se va dresa Norvegiei care îi furnizează deja 43% din nevoile energetice pentru a suplimenta și cele 6,5% pe care le importă acum în Rusia.
Gazprom precizează că, per total, exporturile de gaz spre UE au scăzut cu 27% între luna ianuarie și luna aprilie.