Pierderi de peste opt miliarde de dolari pentru Apple din cauza crizei de Covid din China

De la noul val de Covid din China, Apple a înregistrat pierderi de peste 8 miliarde de dolari.

Acest lucru a devenit evident în urma conferinței pe care Apple au avut-o săptămâna trecută, aceștia spunând că lipsa de stocuri, generată în mare parte de carantina Covid-19 din China, va reduce vânzările cu opt miliarde de dolari.

Tim Cook, CEO-ul companiei, a reiterat pe parcursul conferinței faptul că lanțul de aprovizionare Apple este “cu adevărat global”, produsele fiind fabricate în mai multe țări, inclusiv în Statele Unite. Dar chiar și așa, este clar că Apple ar trebui să își fabrice mai multe produse în afara Chinei. Cook a dat de înțeles că Apple sunt din ce în ce mai hotărâți să facă asta, menționând că din ce în ce mai multe procesoare sunt produse în Statele Unite. Apple își procură deja o multitudine de componente din afara Chinei. Piesele care sunt folosite în componența produselor sunt fabricate în toată lumea, inclusiv în Statele Unite, India, Vietnam și Japonia, scrie zonait.ro

O altă mare problemă pe care dezvoltatorii o au în producția device-urilor lor este procesul de producție. Acest proces este mai bine cunoscut în cadrul companiei ca FATP (Final Assembly, Test and Pack), iar locul în care majoritatea produselor Apple trec prin acest proces este China. Timp de zeci de ani, abordarea asta a permis producătorului să beneficieze de forță de muncă la preț redus și politici de susținere din partea guvernului.

În prezent, Apple sunt vulnerabili în mod specific din cauza carantinei care afectează China. Fabricile au fost închise, iar costurile de livrare cresc. În ultimele săptămâni, multe regiuni din China, unde compania își desfășoară procesul FATP menționat mai devreme, au fost afectate drastic de pandemie. Asta înseamnă că muncitorii au produs device-uri într-un ritm mult mai lent, rezultând în produse mai puține, la fel și vânzări. De asemenea, aceste perturbări au făcut ca unii clienți din China să evite achiziționarea de produse Apple, lucru menționat în conferință de către Luca Maestri, Chief Financial Officer.

Apple se menține cumva pe linia de plutire

În ciuda impactului negativ pe care China îl are asupra abilității companiei de a livra produse și de a genera venituri, gigantul din California a reușit să genereze aproape 80 de miliarde de dolari în al doilea trimestru al anului, doar din vânzare de hardware. Chiar și așa, o pierdere de 8 miliarde de dolari tot reprezintă o problemă. Compania este conștientă de nevoia de a scădea cantitatea de asamblare din China în favoarea altor țări, lucru pe care Apple au început deja să îl facă treptat. Anumite configurații ale noului Mac Studio sunt asamblate în Malaezia, iar unele iMac-uri cu M1 sunt produse în Irlanda și Thailanda.

De asemenea, niște AirPod-uri recente au fost asamblate în Vietnam. Dar chiar și așa, device-urile highest-profile, acestea fiind iPhone-urile, iPad-urile și Apple Watch-urile, încă sunt produse în principal în China. Apple a încercat să se extindă în ceea ce privește asamblarea de iPhone-uri, exemplu fiind niște demersuri deja făcute în Brazilia pentru modele de iPhone 13. De asemenea, conform relatărilor, Apple au produs doar un milion de iPhone-uri în India în primul sfert al anului 2022, în condițiile în care în acea perioadă s-au vândut aproximativ 60 de milioane de unități.

În concluzie, este clar că Apple trebuie să renunțe din ce în ce mai mult al dependența față de China, și este un lucru bun faptul că aceștia au început deja să facă demersuri în acest sens. Deși profitul companiei încă este foarte mare, o pierdere de 8 miliarde de dolari din acest profit este tot o pierdere mare, lucru pe care să sperăm că producătorii nu îl vor mai păți, asta dacă vrem în continuare produse cu mărul mușcat așa cum am fost obișnuiți.

Ultima oră