Răsadurile sunt la mare căutare, în Piața Cibin. De la prima oră, sibienii au mers în piață să cumpere răsaduri pentru a planta în grădini. De la răsaduri de roșii, până la răsaduri de busuioc, mentă sau tarhon, toate se găsesc pe tarabele micilor producători.
Ne aflăm în perioada în care sibienii își pregătesc grădinile, prin urmare, piața este plină de răsaduri, numai bune de plantat. Majoritatea producătorilor sunt veniți din Olt, unde au crescut răsadurile în solare. Prețurile acestora sunt aceleași ca anul trecut, firele de roșii, ardei sau țelină, costând un leu fiecare. Doar răsadurile de castraveți și sfeclă se dau cu 2 sau 3 lei, fiind două fire într-un cuib.
„Varza, guliile și brocolii se vând cu un leu firul și când cumpără 10, 20 de fire le mai dăm un fir, două gratis. Un cuib de castraveți se vinde cu 3 lei, două cuiburi de castraveți se vând cu 5 lei, la fel și sfecla. Ardei, roșii, țelină, vinete, brocoli, varză de vară, tarhon, rubarbăr, mentă, busuioc sunt doar căteva dintre răsadurile pe care le avem”, spune producătorul Valeria Moraru, venită din Olt.
Răsadurile de roșii și țelină printre cele mai vândute
Cu toate că pentru producătorii de răsaduri este doar începutul sezonului, sibienii vin în număr mare să cumpere fire de țelină, roșii sau busuioc: „De acum încolo o lună de zile aici vindem, aici vin oamenii să cumpere. Cei mai harnici care au terenul pregătit au început să vină să cumpere. Cel mai mult se vând roșiile, țelina și ardeiul”, adaugă Valeria Moraru.
Și producătoarea Mariana Nedea, venită tot din Olt, este mulțumită de cum a început sezonul răsadurilor. Momentan și la ea cele mai vândute sunt răsadurile de roșii și țelină, celelalte urmând să fie mai căutate în perioada următoare: „E la începutul sezonului. Până acum se caută roșiile. țelina, busuiocul, cimbrul și leușteanul. Ardeiul iute, gras, gogoșar și capia costă 1 leu firul. Prețurile sunt la fel ca anul trecut”, spune Mariana.
Sibienii mulțumiți de prețurile la răsaduri
Mulțumiți sunt și sibienii care vin să cumpere răsaduri. Pentru ei, prețurile răsadurilor sunt normale, având în vedere munca depusă de țarani și costurile pe care trebuie le acopere.
„Am luat niște răsaduri de varză timpurie și praz. Roșii încă nu am luat, mâi târziu puțin. Cred că și anul trecut tot de la același producător. Prețurile mi se par bune, pe gratis nu pot să le dea. Muncesc și ei foarte greu și drumul până aici e scump. Eu sunt mulțumit”, spune Mihai Durcău, cumpărător.