Rusia ameninţă că orice ţară care refuză plata gazului în ruble va avea soarta Bulgariei şi Poloniei

Orice țară care refuză să se supună cererilor Kremlinului de a plăti gazele naturale în ruble va avea aceeași soartă ca Polonia și Bulgaria, a avertizat Moscova după ce aceste două țări și-au văzut livrările scăzând la zero miercuri, informează Politico.

„Plata în forma corectă va fi baza pentru continuarea aprovizionării”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, referindu-se la un decret din 31 martie semnat de președintele rus Vladimir Putin, care cere ca toate plățile pentru gaz să fie făcute în ruble.

Comisia Europeană a insistat miercuri asupra faptului că plata în ruble către Rusia este interzisă, deoarece subminează sancțiunile impuse după ce a invadat Ucraina. „Orientările noastre în acest caz sunt foarte clare”, a declarat președintele Comisiei, Ursula von der Leyen. „Dacă acest lucru nu este prevăzut în contract, a plăti în ruble reprezintă o încălcare a sancțiunilor noastre”. Ea a adăugat un avertisment pentru companiile cu contracte denominate în euro sau dolari – care reprezintă 97% din contractele de gaze ale UE cu Rusia. Acestea „nu ar trebui să dea curs solicitărilor rusești, acest lucru ar reprezenta o încălcare a sancțiunilor, deci un risc ridicat pentru companii”.

Acest lucru declanșează o confruntare majoră între UE, care primește 40 la sută din gazele naturale din Rusia, și Moscova, care depinde de aceste vânzări și care nu poate transfera cu ușurință livrările de gaze de pe piețele europene pe cele asiatice.

Ungaria va folosi schema de plată în ruble pusă în aplicare de Moscova pentru a plăti gazele şi petrolul provenite din Rusia, această situaţie fiind decisă de ”infrastructură”, a declarat Peter Szijjarto, ministrul de Externe al Ungariei, pentru CNN, relatează News.ro. ”85% din aprovizionarea noastră cu gaze provine din Rusia, iar 65% din aprovizionarea cu petrol provine din Rusia. De ce? Pentru că acest lucru este determinat de infrastructură. Nu este pentru distracţie, nu am ales situaţia aceasta”, a declarat Peter Szijjarto, pentru CNN, citat de stiripesurse.ro.

El a mai spus că nu există surse sau rute alternative care să le permită să sisteze importul de energie provenită din Rusia în următorii câţiva ani.

Ultima oră