uniunea europeană vrea să elimine taxele pe importurile din ucraina

Uniunea Europeană vrea să elimine toate taxele la importurile din Ucraina ca să realizeze o zonă de schimburi economice și să ajute țara lovită de război.

În urma unei solicitări din partea Ucrainei, Comisia Europeană a propus miercuri o serie de „măsuri temporare de liberalizare a comerțului” care ar permite Ucrainei „să își mențină poziția comercială cu restul lumii și să își aprofundeze în continuare relațiile comerciale” cu Uniunea Europeană, anunță CNN, citat de Mediafax.

„Aceste măsuri temporare și excepționale vor contribui la sprijinirea și încurajarea fluxurilor comerciale existente dinspre Ucraina către Uniunea Europeană” și „ar adăuga flexibilitate și certitudine pentru producătorii ucraineni”, a precizat Comisia în propunerea sa.

Comisia a apreciat că invazia Rusiei în Ucraina „a avut un impact negativ profund asupra capacității Ucrainei de a face comerț cu restul lumii”.

Iar pentru a atenua impactul economic al agresiunii, Comisia a explicat că este „adecvat și necesar” să se accelereze relațiile economice mai strânse între UE și Ucraina „pentru a oferi un sprijin rapid autorităților ucrainene și populației”.

Recomandarea, care ar fi valabilă timp de un an, ar include o „suspendare temporară a tuturor tarifelor restante” și stabilirea unei „zone de liber schimb aprofundate și cuprinzătoare” între Ucraina și UE.

Propunerea Comisiei ar urma să elimine toate taxele de import pentru produsele industriale, fructe și legume.

În această propunere, Comisia speră ca aceste măsuri să „stabilească condițiile pentru consolidarea relațiilor economice și comerciale” în scopul „integrării treptate a Ucrainei în piața internă a UE”.

„Am discutat cu președintele Zelensky despre modalitățile de susținere a economiei” și a precizat că propunerea de astăzi „va facilita foarte mult exportul de produse industriale și agricole ucrainene către UE”, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Propunerea trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și de Consiliul Uniunii Europene.

Ultima oră

Comentariul meu