Prețul petrolului a scăzut miercuri, în condițiile în care creșterea dolarului a făcut ca barilul să fie mai scump, Germania, cea mai mare economie a Europei, și-a accelerat planurile de a se desprinde de petrolul rusesc, iar epidemia de coronavirus a umbrit perspectivele economice ale Chinei.
Conform Reuters, cotațiile futures ale țițeiului Brent au scăzut cu 1,34 dolari, sau 1,3%, la 103,65 dolari pe baril la ora 13:53 GMT. Contractele futures pentru țițeiul american West Texas Intermediate au scăzut cu 1,50 dolari, sau 1,5%, la 100,20 dolari pe baril.
Gigantul energetic rus Gazprom a anunțat că a oprit livrările de gaze către Bulgaria și Polonia, într-o escaladare majoră a disputei dintre Rusia și Occident din cauza Ucrainei.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că Rusia se folosește de combustibilii fosili pentru a șantaja UE, dar a adăugat că era combustibililor fosili ruși în Europa se apropie de sfârșit.
Germania, care a fost dependentă de Rusia pentru securitatea sa energetică, merge înainte cu încercările de a deveni independentă de importurile de gaze și petrol rusesc. Ministrul german al economiei a declarat că planurile pentru ca Germania să preia controlul rafinăriei PCK Schwedt, deținută majoritar de Rosneft și ultimul mare cumpărător de țiței rusesc din Germania, progresează.
Datele din industrie au arătat marți că stocurile de țiței și distilate din SUA au crescut săptămâna trecută, în timp ce stocurile de benzină au scăzut.
De asemenea, plafonând creșterile prețului petrolului, dolarul a urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, ceea ce a făcut ca achizițiile de petrol să fie mai scumpe pentru deținătorii de alte monede.
„O acumulare de țiței în SUA săptămâna trecută și exporturile de țiței rusești încă solide limitează creșterea țițeiului”, a declarat Giovanni Stauvono, analist de mărfuri la UBS.