ce sunt superalimentele şi ce beneficii au pentru sănătate

O alimentaţie bogată în minerale, vitamine şi antioxidanţi este esenţială pentru un stil de viaţa sănătos şi echilibrat. Oamenii de ştiinţă ne spun că alimentele bogate în nutrienţi, pe lângă faptul că ne fac să ne simţim mai bine, reduc şi riscurile unor afecţiuni şi au numeroase beneficii pentru sănătate.

Iar dacă ai auzit şi tu de superalimente Bio, dar nu ştii prea bine despre ce este vorba, trebuie să citeşti acest articol. Superalimentele sunt numite produsele care te fac să te simţi şi să arăţi grozav, dar şi să trăieşti o viaţă mai lungă şi mai sănătoasă, însă ce le face atât de speciale? Hai să aflăm!

Ce sunt superalimentele? 

Deşi nu există o definiţie exactă pentru superalimente, se consideră că acestea sunt produse cu putere nutritivă care pot furniza cantităţi mari de antioxidanţi, minerale, vitamine şi fitochimice. Majoritatea superalimentelor sunt din regnul vegetal, dar vei găsi şi superalimente de tipul lactatelor sau care provin din diverse tipuri de peşti. Exemple de superalimente populare sunt somonul, varza kale, fructele de pădure, chefirul sau migdalele, dar sunt multe alte produse. Deoarece nu există o definiție strictă a superalimentelor, orice aliment care este bogat în nutrienți este de obicei inclus în această categorie.

Beneficiile superalimentelor 

Conținutul ridicat de vitamine și minerale din superalimente ajută organismul să facă faţă bolilor. Dacă fac parte dintr-o dietă echilibrată, superalimentele promovează sănătatea inimii, ajută la menţinerea unei greutăţi normale, îmbunătăţesc nivelul de energie şi chiar pot întârzia apariţia semnelor de îmbătrânire. De asemenea, antioxidanții din acestea pot ajuta la prevenirea cancerului, în timp ce grăsimile sănătoase pot reduce riscul de boli de inimă.  Fibrele, care se găsesc și în multe superalimente, pot ajuta la prevenirea diabetului și a problemelor digestive, în timp ce fitochimicele au numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Totodată, superalimentele sunt benefice pentru că protejează organismul de toxine, reglează nivelul colesterolului, reglează metabolismul şi reduc inflamaţiile.

Beneficiile unei diete diversificată

 Chiar dacă au beneficii incontestabile pentru sănătate, superalimentele ar trebui să fie cât mai diversificate. Organismul are nevoie zilnic de toate elementele nutritive şi, dacă ai consuma doar un aliment, oricât ar fi acesta de benefic, ai fi lipsit de elementele nutritive din alte alimente. O dietă sănătoasă înseamnă echilibru şi diversitate şi nu axarea în mod excesiv pe un singur aliment, fie el chiar şi un superaliment. Nu există niciun aliment care să poate asigura integral toate vitaminele, mineralele și antioxidanții esențiali de care organismul are nevoie. De aceea, pentru a fi sănătoşi, este foarte important să consumăm o mare varietate de alimente bogate în nutrienți.

Nu este nimic greșit în a consuma un aliment care oferă o cantitate bună dintr-o anumită vitamină sau mineral de care ai nevoie, dar nici nu trebuie uitat că organismul are nevoie de multe alte vitamine și minerale pentru a funcționa corect, așa că nu te limita la un singur aliment. O dietă echilibrată și hrănitoare trebuie să includă fructe, legume, proteine slabe, cereale integrale, leguminoase și nuci. Totodată, trebuie limitat aportul de sodiu, de grăsimi rele și de zahăr rafinat. Atunci când este combinată cu exerciții fizice și activitate fizică regulată, o dietă sănătoasă și hrănitoare poate face minuni pentru sănătatea ta.

Cele mai populare superalimente

 Iată câteva dintre cele mai populare superalimente și beneficiile pe care le oferă:

Fructe de pădure

ce sunt superalimentele şi ce beneficii au pentru sănătate
Foto  Unsplash

Sunt fructe bogate în antioxidanţi grăsimi sănătoase, fibre, vitamine B, magneziu, potasiu și fosfor care pot ajuta la ameliorare daunelor oxidative şi reglează glicemia. Introdu şi tu în alimentaţia ta fructele de acai, afinele, căpşunile şi merişoarele care sunt bogate în vitamine, fibre solubile şi fitochimice de care organismul tău are nevoie. Acestea reduc riscul de cancer, protejează memoria şi funcţia cognitivă.

Chefir

ce sunt superalimentele şi ce beneficii au pentru sănătate
Foto Annemarie Grudën on Unsplash

Este o băutură fermentată obţinută din lapte şi unul dintre alimentele cele mai bogate în probiotice. Asemănătoare iaurtului, această băutură este bogată în proteine, vitamine B, potasiu și calciu, car cel mai puternic beneficiu pentru sănătate este dat proprietățile sale probiotice care pot preveni diareea, tratează sindromul colonului iritabil și reduc infecțiile gastrointestinale.

Avocado

ce sunt superalimentele şi ce beneficii au pentru sănătateReduce colesterolul, ameliorează artrita şi, pentru că este bogat în vitaminele E şi B6, ajută la formarea globulelor roşii şi la protejarea țesuturilor corpului de radicalii liberi. De asemenea, stimulează producţia de glicogen care este o sursă de energie şi promovează sănătatea pielii.

Kale

ce sunt superalimentele şi ce beneficii au pentru sănătateEste o legumă cu frunze verzi bogată în vitaminele A, C şi K, dar şi în calciu, mangan, antioxidanți și fier. Este un tip de varză foarte săracă în calorii şi bogată în acizi graşi Omega-3 care ajută la combaterea afecţiunilor inflamatorii precum artrita, astmul şi anumite afecţiuni autoimune. La fel ca toate legumele cu frunze verzi, kalele sunt bogate în vitamine care susțin vederea, previn formarea cheagurilor de sânge, susțin sănătatea oaselor, stimulează metabolismul și previn anumite tipuri de cancer.

 

Ultima oră

Comentariul meu