Mult discutatele lucrări de amenajare a malurilor Cibinului și a pistelor pentru biciclete de aici au început de mai bine de o lună. Dar, se pare că deși s-a vorbit și analizat ani întregi despre acest proiect, acum că este pus în practică, nu s-au făcut cele mai bune alegeri pentru protejarea naturii și aspectului.
Tudor St. Popa, președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului, spune că lucrările la malurile Cibinului sunt invazive, iar la final aspectul acestora va fi schimbat cu totul.
”Un proiect ce îmi dă emoții este construcția promenadei pe malurile Cibinului, devenită între timp o simplă pistă de biciclete ce tranzitează orașul dintr-un capăt în celălalt, pe malurile râului Cibin. Proiectul îmi dă emoții nu doar prin faptul că sunt aproape sigur că va afecta rădăcinile sălciilor (ceea ce va duce în timp la dispariția multora dintre ele) dar mai ales pentru că este o amenajare ireversibilă, ce nu mai poate fi regândită pe viitor, dat fiind cantitatea de beton turnat în pământ (vorbim, totuși, de 4.049 de mc. de beton).
Aș fi vrut să văd aici o adevărată promenadă pe care sibienii și turiștii să se plimbe, aș fi vrut să văd realizată în zona Pieței Cibin o piațetă publică care să atragă lumea, extinsă spre râul Cibin ca loc de relaxare, aș fi vrut să văd mai multă grijă la relația promenadei/ pistei de biciclete cu râul și cadrul natural. În schimb, primele lucrări de construcție a pistei de biciclete îmi dă fiori, văzând cât de invazivă este intervenția”, spune Tudor St. Popa pe blogul său.
Cum arată șantierul pistei de biciclete de pe malurile Cibinului?
Vorbim de singurele porțiuni de pe traseul pistei de biciclete unde ea este construită în partea de sus a malului râului Cibin. În zona cu orașul, pista de biciclete va fi construită în partea de jos a malului, foarte aproape de nivelul apei și în unele porțiuni chiar sub nivelul apei.
În filmarea ce am făcut-o zilele trecute vezi porțiunea de la pârâul Rossbach până la autostradă, unde, conform proiectului, se introduc în pământ niște elemente de metal (palplanșe) lungi de șase metri, ce au rolul de a sprijini pământul.
Toată lucrarea modifică vizibil conformația terenului și chiar și albia râului. Iau exemplu doar această porțiune, din zona str. Viitorului la intersecția cu str. Vadului.
Spații pentru pietoni
Traseul de pe malul Cibinului este prevăzut exclusiv pentru biciclete, petonii pot accesa viitoarele amenajări doar în zone scurte, punctuale, în general pe deck-uri și balcoane construite ca spații de odihnă, cu vederea spre râu.
În zona podului de pe Șos. Alba Iulia se va crea o mică piațetă pavată, prevăzută cu trepte pentru a putea ajunge de la nivelul șoselei spre pista de biciclete.
Și podul circular din zona pârâului Rossbach are prevăzută o alee pietonală, pe lângă pista de biciclete. Este adevărat că în capetele podului nu există continuarea trotuarului deci cel mai probabil pista de biciclete va fi motiv de conflict între bicicliști și pietonii ce vor merge la cumpărături la Lidl-ul din apropiere.
În zona Pieței Cibin pare că nu se vor crea spații de relaxare pentru pietoni. Aici, pista de biciclete urcă la nivelul străzii și își continuă traseul pe lângă trotuarul actual dar nu sunt prevăzute alte amenajări.
Ce mai prevede proiectul?
Pe lângă construcția pistei de biciclete, proiectul de față prevede și alte lucrări cum ar fi modernizarea sistemului de iluminat pe aleile actuale dinspre șosea (pista de biciclete nu va avea deloc prevăzut iluminat în partea de jos a malului), mobilare cu bănci, amplasarea de rasteluri pentru biciclete și panouri informative de-a lungul traseului.
Prin proiect, sunt prevăzute 65 de bănci de diferite tipuri: 3 smart (cu șezutul realizat din panouri solare), 33 în formă de cub, realizate din beton ori beton reciclat, alte 4 bănci vor imita forma unor pietre supradimensionate (realizate tot din beton) și vor mai fi 25 de bănci din plasă de oțel umplută cu pietre. Proiectul nu spune unde vor fi amplasate aceste bănci dar cel mai probabil ele vor apărea pe aleea existentă lângă șosea deoarece de-a lungul pistei de biciclete nu este spațiu pentru locuri de odihnă.
Puncte de întrebare
Sunt și câteva probleme de funcționalitate pentru care pare că nimeni nu s-a chinuit să găsească rezolvare. Și sigur s-ar fi putut găsi soluții.
Cum ar fi legătura din zona podului de pe str. Rusciorului: ca biciclist, te blochezi într-o trecere de pietoni ce nu mai are nici ea legătură cu trotuarul de peste stradă. Practic, trebuie să cobori de pe bicicletă, să treci strada pe trecerea de pietoni, apoi să intri în trafic sperând că scapi nevătămat prin sensul giratoriu după care să îți continui pedalatul pe pista de biciclete de pe malul opus. Total ilogic.
Cât costă și cine a proiectat așa-zisa promenadă?
Despre o promenadă pe malurile Cibinului se vorbește de cel puțin 15 ani. A fost chiar și temă de proiect la Școli de Vară de arhitectură dar întotdeauna a fost un subiect dificil. Tocmai de asta cred că merita să fie un proiect mult mai complex și atent gândit.
Proiectul tehnic și celelalte documentații necesare pentru această lucrare au fost realizate de FIP Consulting SRL (București) și subcontractorii săi. Proiectarea a costa 657.013 lei, adică jumătate din bugetul alocat de Primărie (1,2 milioane lei). Proiectanții au avut la dispoziție doar trei luni (!!) pentru a livra toate documentațiile necesare.
Alexandru Găvozdea, președintele Ordinului Arhitecților din România a avertizat zilele trecute, în cadrul evenimentului ”Ape pentru comunități durabile”, că a eșuat în a convinge administrația locală sibiană să organizeze un concurs de soluții pentru amenajarea malurilor râului Cibin, el fiind originar din Sibiu și cunoscând importanța Cibinului pentru oraș. Detalii
“Din păcate, proiectul a fost făcut de ingineri de drumuri, care au făcut ceea ce știu ei să facă: să reazeme pământul cu pereți de beton și să proiecteze straturile de suport pentru pista de biciclete din pavaj, asfalt și să pună o balustradă de metal ca să nu cadă lumea în râu cu bicicleta. Cam ăsta este proiectul. Din păcate, asta se întâmplă atunci când (chiar dacă există bani, chiar dacă există intenție, chiar dacă există o reușită de a atrage fonduri) dacă nu sunt implicați specialiștii, calitatea, din păcate, lipsește cu desăvârșire. Cea mai mare nenorocire mi se pare că aceste lucruri nu se pot demonta peste doi ani, când ne vom da seama de gravitatea situației.”, spune Alexandru Găvozdea, președinte OAR.
Contractul de construcție a fost semnat pentru 34,73 milioane de lei cu tot cu TVA, având ca termen de finalizare luna februarie 2023. Licitația a fost câștigată de firma CON-A din Sibiu, urmărind principiul prețului cel mai mic ofertat. Valoarea reprezintă doar aprox. 68% din bugetul alocat inițial de către Primăria Sibiu. Detalii
Majoritatea banilor vin din fonduri europene.