Paștele vine la pachete cu risipa alimentară - România pe locul 10 în topul european al risipei

Măncarea pregătită pentru masa de Paște a ajuns la gunoi. România este pe locul 10 în clasamentul european al risipei.

În unele locuri firmele de salubrizare au scos mai multe mașini pe teren pentru că au de ridicat și de două ori mai mult gunoi ca într-o zi obişnuită. Pentru a mai tempera, risipa unele magazine ieftinesc produsele care se apropie de termenul de expirare.

300 de tone de gunoi menajer pe zi. Atât strâng firmele de salubrizare în această perioadă, numai din sectorul 6 al Capitalei. Cu 50% mai multe deșeuri ca în restul anului, relatează știrileprotv.ro

Traian Giurgea, șeful unei stații de sortare: ”Sunt foarte multe deșeuri de ambalaje, în urma cumpărăturilor pe care le fac oamenii, cât și destul de multă materie organică. Resturi de mâncare, fructe, legume. Absolut orice cumpără omul pentru perioada sărbătorilor”.

Trăim totuși un paradox. Deși 1 român din 8 trăiește în sărăcie, iar mâncarea este tot mai scumpă, în continuare aruncăm la tomberon mai mult decât ne permitem. Ultimele date ne plasează pe locul 10 în clasamentul european al risipei.

Din fericire apar tot mai multe programe care ar trebui să ne descurajeze să mai aruncăm mâncarea la gunoi. De pildă alimentele care urmează să se apropie de data de expirare
într-un lanţ de hipermarketuri merg la o cantină socială.

Loredana Samoilă: ”Sunt produse aflate în termen, dar care au o reducere substanțială pentru că se apropie de termenul de expirare. Spre exemplu, avem preparate din pui , dar sunt pe diverite segmente de produse”.

Express box este un concept nou lansat de reprezentanții unui alt lanț comercial din România. Este vorba despre cutii cu fructe sau legume care costă 3 lei şi 5 lei.

Florin Dinisov, director Hypermarket: ”Cutiile conţin fructe sau legume proaspete, iar selecţia o facem zilnic, dimineaţa. Ele sunt puse la vânzare la un preț redus cu până la 50 la sută din valoarea inițială a produselor din ofertă. Totul este dinamic, punem în valoare produsele pe care le avem deja”.

Au apărut inclusiv aplicații care vând doar produse care se apropie de termenul de expirare. Sunt alimente adunate de la rafturile cu reduceri, produse de patiserie sau meniuri vândute la final de program. În aplicație sunt înscrise peste 150 de restaurante, magazine, hoteluri şi băcănii.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, aproximativ 2,55 milioane de tone de hrană se aruncă în fiecare an în România, în special mâncare gătită, fructe şi legume.

Ultima oră