foto - inquam photos / paul ursachi
Foto - Inquam Photos / Paul Ursachi

În ultimele două luni, trei fete cu vârste apropiate au fost date dispărute în mai multe sate din județul Sibiu. Se preusupune că au plecat cu iubiții lor. Mirela, una dintre fete, s-a întors acasă de bunăvoie, după două zile în care polițiștii sibieni au căutat-o. Fetița de 13 ani, din Mohu, a fugit cu iubitul ei în luna aprilie, potrivit unor surse Ora de Sibiu.

Pentru a înțelege fenomenul plecării de acasă la adolescenți, psihoterapeutul Angela Muntean ne-a spus care sunt cauzele și cum ar putea fi prevenit acest tip de acțiune din partea copilului. Soluția este de a crea un canal de comunicare cu copilul de la vârste fragede, nu doar în adolescență.

fenomenul ”fuga fetelor de acasă cu iubiții” ia amploare la sibiu – psihoterapeut: ”tentația de a încerca lucruri noi este mare”

„Trebuie să se creeze un circuit de când era copilul mic, nu la adolescență se face educația. Sunt niște chestii pe care nu le poți face în momentul în care se impune situația. Crearea unui canal de comunicare cu copilul ca să aibă încredere să îți spună toate problemele lui, să îți ceară sfaturi, se face din copilărie, nu la adolescență. Relația părinte – copil se realizează din timp. Nu se face nici militărie, nici prea multă libertate nu se dă, mai exact, trebuie să se ajungă la un echilibru educațional”, spune Angela Muntean.

Curiozitatea de a cunoaște lucruri și persoane noi este un alt motiv care determină fetele să plece de acasă. Adolescența reprezintă perioada în care tinerii caută modele noi de urmat, de cele mai multe ori, alegându-le pe cele mai proaste din cauza valorilor promovate la televizor sau pe alte canale.

„Un copil fuge de acasă pentru că la adolescență există tentația de a încerca lucruri noi, de a cunoaște modele noi, diferite de cele ale părinților. Un copil până la o anumită vârstă execută cam tot ce i se spune din partea părintelui care este modelul lui ideal. Momentul în care ajunge la un nivel de gândire normal și vede și defectele părinților își dă seama că părintele nu este cel de pe piedestal și încearcă să găsească modele care i se potrivesc. De cele mai multe ori nu sunt modelele corecte. Pe de altă parte, apare și dezechilibrul hormonal, un alt factor care îi face să plece de acasă”, adaugă psihoterapeutul.

Alte două minore au fost date dispărute în luna martie și aprilie, și ele plecând de bunăvoie.

Sonia Nicoleta Giurca, în vârstă de 15 ani, a fost dată dispărută în data de 17 aprilie de către mama ei. În mod voluntar, a plecat de acasă în jurul orei 20 într-o direcție necunoscută.

Semnalmente: înălțime 1,60m, constituție corpolentă, greutate 50 kg, par șaten, vopsit cu șuvițe blonde, lung, ochi căprui, având o cicatrice în partea dreaptă a stomacului ca urmare a operației de apendicită. În momentul plecării, minora purta trening de culoare neagră cu dungi albe, marca “Adidas” și era încălțată cu pantofi sport de culoare roz, marca „Gucci”.

Stoica Miruna cu vârsta de 15 ani  a dispărut în 19 martie, în jurul orei 15, domiciliată în satul Brăteiu.

Semnalmente: înălțime 1,55 m, greutate 55 kg, constituție atletică, ten închis, ochi căprui, păr negru lung. Semne particulare: cicatrice pe piciorul stâng. Vestimentație: salopeta de culoare gri, vesta din material jeans de culoare albastru, adidași marca „Nike” de culoare negru cu alb.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică