O serie de ateliere gastronomice se vor organiza special în Săptămâna luminată la Târgul de țară din Muzeul în aer liber din Sibiu. Acestea vor avea loc în perioada 26 aprilie – 1 mai, de marți până duminică, între orele 10-16, până la epuizarea porțiilor pregătite și în măsura în care condițiile meteo vor fi favorabile.
Atelierele gastronomice se vor desfășura astfel:
- Marți, preparate din miel: ciorbă acră cu leuștean și tocăniță de miel
- Miercuri, preparate din curcan: ciorbă de potroace și friptură de curcan
- Joi, preparate din rață: supă cu tăieței și tocană cu găluști
- Vineri, preparate din miel: ciorbă acră cu leuștean și stufat de miel
- Sâmbătă, păstrăv afumat, icre de crap și știucă
- Duminică, storceag de sturion și plachie de crap.
Sâmbătă și duminică, ingredientul principal folosit la preparate a fost peștele: păstrăv, sturion și crap. „Prin prepararea păstrăvului dorim să valorificăm fauna piscicolă a râurilor de munte, iar procedeul de afumare cu conuri de brad va putea fi urmărit prin punerea în funcțiune a unei afumători la care conurile de brad vor da savoarea preparatului. Storceagul și plachia sunt o înnobilare a preparatelor din pește, ca valorificare a cercetărilor întreprinse la oamenii Deltei Dunării”, spun reprezentanții muzeului.