Ucrainenii au petrecut noaptea de Înviere sub teroarea bombelor

Guvernul le-a cerut ucrainenilor să rămână acasă și să nu se adune la biserici, pentru a nu risca să-și piardă viața, din cauza militarilor ruși care au continuat să bombardeze Ucraina chiar și noaptea de Înviere.

Preşedintele Zelenski a susţinut o conferinţă de presă într-o staţie de metrou din Kiev, devenită, de două luni, adăpost antiaerian. În acest timp, la Moscova, Vladimir Putin a participat la slujba celebrată cu mare fast de patriarhul Kirill, un susţinător al invadării Ucrainei, scrie observatornews.ro

Mai multe rachete de croazieră, lansate de pe navele ruseşti, au devastat portul Odesa, aflat la mai puţin de 200 de kilometri de graniţa României.

Au fost lovite instalaţii militare, dar şi blocuri de locuinţe. Cel puţin opt oameni, între care un copil de numai trei luni, şi-au pierdut viaţa, iar 18 au fost răniţi.

Rușii au reluat asaltul asupra oţelăriei Azovstal

Luptele nu au încetat nici la Mariupol. Forţele ruse au reluat asaltul asupra oţelăriei Azovstal, ultimul bastion al apărătorilor oraşului. Aceasta deşi Vladimir Putin ordonase, sub obiectivul camerelor de televiziune, să se renunţe la atacuri. În subteranele oţelăriei, alături de combatanţi, mulţi dintre ei răniţi, se află şi sute de civili, inclusiv copii. Ei s-au refugiat aici încă din primele zile de război, în speranţa că vor fi la adăpost. Acum, însă, au ajuns la capătul puterilor, ca şi al rezervelor de hrană şi apă. Într-un emoţionant apel postat pe internet au cerut să fie lăsaţi să iasă la lumină.

Într-o operaţiune îndrăzneaţă, soldaţii ucraineni le-au adus asediaţilor muniţii şi câteva provizii. Dar evacuarea lor este imposibilă fără acordul ocupanţilor, deoarece s-ar putea încheia printr-un masacru. În schimb, peste 300 de locuitori din Mariupol, inclusiv copii, au fost transferaţi de ruşi tocmai la Vladivostok. la capătul Siberiei, unde este puţin probabil că şi-ar fi dorit să ajungă. Şi tot invadatorii au început să transporte în gropi comune din afara oraşului corpurile sutelor de victime de la teatrul bombardat din Mariupol, pentru a ascunde amploarea acestei crime.

Confruntările continuă pe mai multe fronturi din Donbas, principalul câmp de luptă în aceste zile. Dar nu sunt cruţate nici alte regiuni ale Ucrainei. La Harkov, ca şi la Odesa, au fost lovite în plin blocuri de locuinţe şi mai mulţi oameni şi-au pierdut viaţa. Pompierii ucraineni s-au străduit să-i salveze pe toţi cei rămaşi în viaţă, inclusiv o pisică care a supravieţuit unui incendiu. Forţele ucrainene reuşesc, în general, să reziste presiunii iar unde este posibil lansează contraatacuri severe. Lângă Kherson, doi generali ruşi au fost ucişi iar un altul este în stare critică după un atac asupra unui comandament de armată, după cum a anunţat ministerul ucrainean al apărării.

Un expert militar american consideră că, după aşteptata ofensivă din Donbas, Rusia nu va mai putea lansa operaţiuni de amploare decât dacă va decreta mobilizarea generală. Şi chiar în Donbas succesul este îndoielnic: generalii ruşi au aruncat din nou în luptă unităţi nerefăcute pe deplin după confruntările de lângă Kiev. Iar Ucraina urmează să primească tot mai multe arme din Occident. Preşedintele Zelensky a anunţat că îi va primi, astăzi, pe secretarul de stat şi ministrul apărării din Statele Unite pentru a le cere noi livrări de armament greu.

Putin nu a lipsit de la slujba din marea catedrală a Moscovei

În conferinţa de presă din metroul capitalei, liderul ucrainean a confirmat şi că oligarhul Roman Abramovici se află în Ucraina ca negociator oficial din partea Rusiei. Zelenski s-a declarat din nou dispus să-l întâlnească personal pe Vladimir Putin pentru a pune capăt războiului.

Deocamdată, în timp ce ucrainenii sunt lipsiţi de sărbătoarea Învierii din cauza invaziei ordonate de el, Putin nu a lipsit de la slujba din marea catedrală a Moscovei. A celebrat liturghia patriarhul Kirill, cel care, nu de mult, îi binecuvânta pe soldaţii trimişi să invadeze Ucraina.

Ultima oră