Peste 200 de locomotive și vagoane vor fi modernizate până în 2026 - România va avea și trenuri noi
foto arhivă
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a propus  un plan investițional prin care până în 2026 România să cumpere cel puțin 49 de vehicule feroviare noi și să modernizeze 242 de locomotive și vagoane.

Ca termen intermediar, până în anul 2024 trebuie să fie modernizate 30 de locomotive și 100 de vagoane de călători.

„Pentru a atrage cât mai mulți călători care să utilizeze serviciile de transport feroviar de călători este nevoie de asemenea de reînnoirea parcului de vehicule feroviare (locomotive, vagoane, rame electrice)”, spun autorii documentului, relatează economica.net

După cum se cunoaște, parcul activ actual al operatorilor de transport feroviar de pasageri este învechit și nu mai răspunde cerințelor de transport în vigoare. Mai multe decât atât, rata de defectări a locomotivelor și vagoanelor este una ridicată generând un disconfort semnificativ pasagerilor în ceea ce privește întârzierile și asigurarea unui minim de confort.

În Programul Investițional sunt propuse două tipuri de intervenții cu impact semnificativ asupra calității serviciilor feroviare, care reprezintă de asemenea un vector de creștere a numărului de pasageri:

a) Achiziția de material rulant nou;

Astfel, conform PNRR sunt alocări importante pentru achiziția de material rulant nou, după cum urmează:
• 16 locomotive electrice de tip BoBo cu un cost estimat de 46 milioane de euro (până în 2026);
• 20 de rame electrice de lung parcurs (de tip EMU) cu un cost estimat de 183 milioane de euro (până în 2026);
• 12 rame electrice cu alimentare cu hidrogen (H-EMU) cu un cost estimat de 135 milioane de euro (până în 2026);

De asemenea prin POT sunt prevăzute achiziția a:
• 99 rame electrice de scurt și lung parcurs (de tip EMU) cu un cost estimat de 882 milioane de euro,

iar din POIM, se finanțează un proiect cu achiziție în curs care prevede achiziția a:
• 20 rame electrice de lung parcurs (de tip EMU)
• 40 rame electrice de scurt și lung parcurs (de tip EMU)

b) Modernizarea materialului rulant existent

Tot conform PNRR sunt prevăzute proiecte de modernizare a materialului rulant existent:
• 55 de locomotive electrice cu un cost de 66 milioane de euro (până în 2026);
• 139 de vagoane de călători cu un cost de 100 milioane de euro (până în 2026).

Toate aceste vehicule feroviare vor circula în special pe rutele modernizate astfel încât să existe o sinergie a investițiilor dar și să valorifice superior finanțările europene pentru modernizarea infrastructurii de transport.

„Este dovedit faptul că înlocuirea unui material rulant învechit cu unul nou și modern reprezintă un vector de atragere a călătorilor la calea ferată. Este motivul pentru care se anticipează că noile trenuri (de tip EMU) sau vagoanele modernizate, tractate de locomotive modernizate de asemenea, care să opereze pe rutele modernizate, vor atrage călători din celelalte moduri de transport și vor genera noi călătorii”, adaugă autorii documentului.

De asemenea transportul pe calea ferată a pierdut modal volume importante de călătorii din alte patru motive legate de materialul rulant existent, probleme care vor fi eliminate în mare măsură atât prin investițiile în modernizarea locomotivelor și a vagoanelor cât și în material rulant nou:

a) materialul rulant învechit și degradat utilizat în special fie pe trenurile de rang inferior (Regio), fie utilizat pe rutele secundare, a condus la migrarea călătorilor spre alte moduri de transport.
b) rata mare a defectărilor la locomotive (5 – 6 defectări zilnic) ceea ce conduce la întârzieri de 80 – 200 minute generate de înlocuirea mijlocului de remorcare defect cu unul de rezervă cu impact negativ direct asupra numărului de pasageri.
c) rata mare a defectărilor la vagoane caracteristică unui material rulant învechit, în special în ceea ce privește confortul pasagerilor (încălzire sau climatizare, defectarea toaletelor, etanșeitatea ferestrelor) dar și a altor elemente (uși, instalație de iluminat).
d) material rulant insuficient pentru asigurarea mobilității pasagerilor, în special în perioadele invernale/estivale, perioada sărbătorilor legale, în weekend pe rutele spre destinațiile turistice sau în cursul săptămânii pe rutele de navetă.

Prin achiziția de material rulant nou sau modernizarea celui existent se creează premisele unei reînnoiri cu efecte pozitive în atragerea călătorilor:
a) trenuri moderne cu rata redusă de defectare
b) trenuri mai lungi pentru anumite intervale ale zilei sau ale săptămânii
c) trenuri mai dese pe rutele de navetă sau metropolitane
d) trenuri în orar cadențat pe anumite rute

Ultima oră