Pentru orice gurmand, sărbătorile pascal sunt un motiv de bucurie, mai ales în zona Sibiului, care este recunoscut pentru variata gamă de preparate tradiționale. Nu doar în Sibiu, ci și în restul țării tradițiile mesei pe Paști rămân „sfinte”. Indiferent de zona la care ne raportăm, ouăle roşii, pasca şi drobul sunt de nelipsit. De-a lungul timpului, de la o zonă a țării la alta, rețetele s-au diversificat, s-au îmbogățit cu noi arome și s-au adaptat cerințelor actuale. Zona Ardealului este de departe cea în care preparatele tradiționale sunt la ele acasă. In comparatie cu alte zone din tara, in Ardeal, pe langa carnea de miel, alături pe masa festiva sunt si preparate din porc, pastrate si pregătite cu mare dibăcie iarna (desigur slănina si palinca nu va lipsi nici în ziua de Paste )
Norica Gligorea este o împătimită a bucătăriei din zona Sibiului. Sărbătorile Pascale reprezintă pentru ea un motiv de bucurie, deoarece poate petrece cât mai mult timp în bucătarie. Pensiunea ”Norica” de pe Gura Râului este cunoscută pentru preparatele savuroase pe care le pregătește chiar proprietara pensiunii. „Nu avem firmă e catering, totul este pregătit de mine. Nu pot să spun că Sibiul e diferențiază foarte mult de celelalte zone, preparatele, mai ales drobul de miel sunt cele clasice. Acu m se pune foarte mare accent pe carnea de miel, se fac foarte multe preparate din miel și ied, cum ar fi: ciorba de , friptura de mil miel , drobul de miel sau combinat cu porc. E mai face salată de boeuf, iar pentru cei care nu mănâncă miel se se poate găti și pește și porc. La categoria deserturi, în mod tradițional se fac cozonaci , plăcinte cu brânză, plăcinte cu mere peste porc” spune Norica Gligorea.
Drobul de miel după rețeta ardelenească
Drobul este aperitivul tradițional care nu lipsește în niciun an de pe mesele de Paște ale românilor. Rețeta unui drob de miel ardelenesc nu este cu mult diferită de rețetele clasice, dar diferențele sunt sesizabile, spune Maria Iacob, gospodină din zona Sibiului, pasionată de gastronomie.
Ingredientele pentru drobul de miel ardelenesc sunt:1 kg ficat de miel,1,5 kg măruntaie de miel cu prapure, 500 g ceapă, 300 g untură, 200 g făină, 5 ouă, verdețuri după gust, piper după gust, sare după gust.
Mod de preparare – drob de miel ardelenesc
-Primul pas este să spălați măruntaiele de miel, după care să le puneți la fiert într-o oală cu apă și sare.
– Când încep să fiarbă se spumează. Fierbeți măruntaiele timp de 30 de minute, după care lăsați-le la răcit și treceți-le prin mașina de tocat carne.
-Într-o tigaie sau cratiță cu untură se călește ceapa tăiată destul de mărunt, iar apoi se introduc măruntaiele tocate pentru a fi prăjite.
– După ce s-au prăjit, se ia vasul de pe foc și se lasă la răcit. Ulterior se adaugă jumătate din cantitatea de ouă, verdeața tocată, piperul și sarea, urmând să amestecați bine.
– Cu această compoziție se umple prapurele de miel, care a fost ținut în prealabil în apă rece pentru a se deface mai bine.
-Se acoperă compoziția, împăturind prapurele, i se dă formă rotundă, iar mai apoi se trece prin făină și ou bătut pachetul format.
-Ultimul pas este să puneți drobul într-o cratiță cu untură fierbinte și să îl prăjiți bine la foc mic.
Drobul de miel se poate servi cu garnitură de miel sau cartofi prăjiți, ori ca aperitiv la masa de Paște.
„Bucătaria ardelenească nu este cu mult diferită de cea din alte zone ale țării, dar noi avem alt stil de a prepara alimentele. Pentru drobul de miel eu folosesc untură și asta dă o altă savoare, pe lângă faptul că e și mult mai sănătoasă. Noi folosim și multe condiment față de alte zone ale țării, secretul la drobul de miel din zona noastră sunt condimentele, dacă știi cât să pui vei vedea o diferență considerabilă de gust” spune Maria.
Tocana de miel este un alt preparat specific ardelenesc. Pentru această reţetă de Paşte aveţi nevoie de 1,6 kilograme de carne de miel, 200 de grame de untură, 800 de grame de ceapă, două ouă, 10 grame de boia; 100 de grame de faină, 50 grame de verdeaţă, 50 grame de sare şi 10 grame de piper. Carnea se taie în bucăţi, se spală şi se pune la prăjit în untura încinsă. Se taie ceapa şi se adaugă peste carne. Apoi, aceasta se pune în cuptor. Ouăle se amestecă cu faină. Când ceapa s-a topit, carnea se scoate din cuptor şi se adaugă sare, boia, piper, ouăle cu făina. Se stinge cu apă caldă şi se fierbe până când carnea este gata. Se adaugă verdeaţă tocată mărunt. Tocana de miel ca pe Târnava se serveşte cu mămăliguţă.
Mielul cu spanac este un alt preparat care nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște în această perioadă.
În zona localităţii Orăştie din judeţul Hunedoara, carnea fragedă de miel se găteşte cu sos de bulion şi frunze de spanac. Ingredientele necesare pentru această reţetă sunt următoarele: 800 de grame de carne de miel, 100 de grame de untură, 150 de grame de ceapă, 50 de grame de bulion pastă, 50 de grame de făină, 1,2 kilograme de spanac, două grame de sare de lămâie, 25 de grame de sare, două grame de piper. Carnea se taie în bucăţi, se spală în apă rece, se scurge, se sărează şi se prăjeşte în untura încinsă. Apoi, se scoate într-un vas. În untura rămasă se căleşte făina, peste care se pune ceapa tăiată mărunt. Se stinge cu bulion şi apă caldă şi se fierbe aproximativ 30 de minute. Sosul se strecoară peste carne şi se lasă împreună să fiarbă, la foc încet. Separat, spanacul se alege de cotoare, se spală în apă şi se fierbe timp de 15 minute. Apoi se răceşte, se scurge de apă, se taie mai mare şi se adaugă la carne, împreună cu piperul şi sarea de lămâie. Se mai fierbe 15 minute, după care se poate servi.
Drob de miel – rețeta din Bihor
Ingrediente pentru drob de miel rețetă din Bihor: Măruntaie de miel; 5 sau 6 ouă; o felie de pâine; pătrunjel verde; mărar verde; ceapă verde; 5-6 căţei usturoi; sare, piper; pastă de ardei. Mod de preparare drob de miel – rețetă din Bihor: Măruntaiele se spală bine, se scurg de apă şi se taie bucăţele. 3-4 ouă le punem la fiert.
Ceapa şi usturoiul se curăţă şi se taie mărunt. Pătrunjelul şi mărarul se toacă mărunt iar felia de pâine se pune la înmuiat în puţin lapte. Ceapa o punem la călit în puţin ulei. Adăugăm plămânul prima dată, ca sa iasă aerul din el apoi celelalte organe tăiate mai puţin ficatul. Adăugăm sare piper şi pasta de ardei şi lăsăm să se călească toate. Dacă este nevoie, se poate adăuga 1/2 cană cu apă. După ce sunt gata preparate le lăsăm putin sa se raceasca, apoi le dam prin mașina de tocat carne, împreuna cu ficatul crud, felia de pâine stoarsă bine, pătrunjelul și mărarul verde și usturoiul. Le amestecăm bine pe toate cu două ouă crude. Într-o formă rotundă sau de chec se pune praporul de la miel( pe care l-am ținut pâna acum în apă rece) pe pereții laterali ,adaugăm 1/2 din compoziție, punem ouăle fierte și decojite apoi cealaltă 1/2 de compoziție . Părțile rămase ale praporului le punem peste compoziția drobului și dăm la cuptor până se face o crustă deasupra. Lăsăm să se răcească și apoi putem felia drobul de miel, care se poate servi cald sau rece.
Cighir sau drob de miel copt în prapur – rețeta din zona Moldovei și Bucovinei
Acest tip de drob este foarte fraged și suculent. Nu există vreo „rețetă originală de cighir moldovenesc” deoarece fiecare gospodină are versiunea ei. Cighir se face și în Bucovina, dar și la Iași sau în Moldova de sud. Cighiri fac și gospodinele moldovence de peste Prut. Moldovenii fac și cighir de porc, adică din organe de porc (iarna, la tăierea porcului). La acesta se pune și carne tocată.
Rețeta unui drob de miel tradițional, preparat ca-n Bucovina, este simplă, însă are secretele ei.
Ingredientele sunt: organe de miel: ficat, inima, plamani, splina, rinichi;1 ceapa;1 radacina de patrunjel; 1 morcov;2 oua; 2 legaturi de ceapa verde; verdeata proaspata (marar si patrunjel); 1 felie de paine inmuiata in lapte si stoarsa bine; sare, piper si cimbru; 2 linguri de ulei (sau untura de porc); prapurele mielului.
Mod de preparare:
Organele se spală și se fierb împreună cu morcovul și cu rădăcina de pătrunjel timp de 30-40 de minute, după care se scurg de zeamă și se toacă mărunt. Ceapa se taie mărunt, se călește în untură și se amestecă bine cu organele tocate și cu pâinea. Toată compoziția se amestecă, apoi, cu verdeața tocată, ouăle crude, sarea, piperul și cimbrul. Prapurele de miel se spală și se întinde într-o tavă unsă cu ulei. Deasupra se pune compoziția, după care se acoperă cu marginile prapurelui. Se unge cu ulei și se introduce la cuptor la foc potrivit, până se rumenește bine.
Suntetem siguri ca a gătit drob! Noi am fost privitori:). Multumim si Domnului Ion pentru bucatele gatite cu gust. Ne revedem la vara. Sănatate.