VIDEO: Silvia Macrea, despre dragostea față de tradiții - „Am folclorul în ADN”

Silvia Macrea, managerul Ansamblului „Cindrelul – Junii Sibiului” a fost invitată la „Podcastu’ lui Pope” și a povestit despre viața de familie, despre copilărie și părinții ei, dar și despre educația folclorică pe care a primit-o atât ea, cât și sora ei.

Fără îndoială, Silvia Macrea trăiește cu intensitate și respiră esența dansului popular și a spectacolului folcloric. Dragostea față de valorile autentice i-a fost insuflată de mică, de către părinții ei, iar asta fiindcă s-a născut în familia cunoscutului coregraf Ioan Macrea și soției lui, Silvia, profesor de dansuri populare. Tatăl ei a fost cel care a întemeiat ansamblul emblematic al României, Junii Sibiului, în anul 1944, iar Silvia Macrea i-a călcat pe urme.

VIDEO: Silvia Macrea, despre dragostea față de tradiții - „Am folclorul în ADN”

video
play-sharp-fill

„Silvia Macrea este un român, un român simplu, un om ca toți oamenii, un român care, spre deosebire de alții, iubește foarte mult tot ce înseamnă tradițional, tot ce înseamnă folclorul românesc, este omul care s-a născut într-o familie în care jocul popular, costumul popular și tot ce înseamnă tradiție românească era principalul obiectiv al familiei. Sunt mezina familiei Macrea, m-am născut la 11 ani după sora mea. Tatăl meu, cel care a înființat Ansamblul Junii în 1944, mama mea, o dăscăliță care a făcut parte din ansamblu ani de zile, m-au învățat să iubesc de mică tot ceea ce înseamnă tradiție populară românească. Sunt omul care iubesc foarte mult oamenii, sunt un om foarte calm și vreau să mulțumesc pentru educația aceasta părinților mei care mi-au oferit cei 7 ani de acasă, care m-au învățat să ajung aici și să parcurg un drum frumos în viață. Îl iubesc foarte mult pe Dumnezeu și cred în puterea lui Dumnezeu și datorită acestei puteri cerești sunt astăzi ceea ce sunt eu, omul Silvia Macrea. Am folclorul în ADN, desigur”, a spus Silvia Macrea. 

Silvia Macrea vorbește cu drag despre copilărie și mai ales despre familie. „Părinții mei au călătorit foarte mult cu ansamblul în străinătate. Sora mea este cu 11 ani mai mare decât mine și tatăl meu își dorea un al doilea copil. În perioada 1969 – 1973, tatăl meu a predat dansuri în Tunisia. A fost o lungă perioadă plecat, se întorcea o dată la 6 luni. Nu preda dansuri populare românești, ci a fost ales să înființeze un ansamblu profesionist în Tunis. A cules dansurile populare tradiționale de la beduinii din deșert și le-a pus pe scenă alături de o companie mare de dans, lucra cu balerini, cu oameni talentați și așa a reușit să pună bazele primului ansamblu profesionist din Tunisia. În această perioadă, mama construia casa singură. Tatăl meu s-a născut la Gura Râului, în Mărginimea Sibiului, era un mărginean calm, cred că eu semăn cu el, iar mama este de pe Valea Hârtibaciului, din Ighișu Vechi, ea este foarte hotărâtă, generalul familiei. Calmul tatălui meu, inteligența și energia mamei mele au făcut să fie o familie frumoasă și să reușească să ne crească pe amândouă și în spiritul acesta tradițional. Când tatăl meu s-a întors definitiv, în 1973, s-a hotărât că își mai dorește un copil. Există și un interviu la TVR, când mama era însărcinată cu mine și, fiind întrebat dacă își dorește băiat, el a răspuns că vrea tot o fată. El avea deja 45 de ani, toată lumea se mira de ce își mai dorește un copil”, a spus Silvia Macrea, managerul Junii Sibiului.

Episodul integral al podcastului poate fi urmărit și pe pagina de Facebook Ora de Sibiu:

Ultima oră

Comentariul meu

Publică