Guvernul condus de premierul liberal Nicolae Ciucă a prezentat luni, 11 aprilie 2022, un puternic pachet de măsuri socio-economice intitulat „Sprijin pentru România”, care are ca scop întărirea susținerii mediului economic privat și protecției sociale. Măsurile din pachet vor veni în ajutorul mediului de afaceri, vor proteja locurile de muncă, investițiile aflate în derulare și cetățenii vulnerabili, atât în fața crizei scumpirilor la energie și gaze, cât și în fața impactului economic al războiului din Ucraina.
Pachetul „Sprijin pentru România” are o valoare de 17,3 miliarde lei, dintre care 60% vor fi direcționate către investiții și mediul privat.
„Sprijin pentru România” are o valoare totală de 17,3 miliarde de lei, aproximativ 52% din aceasta fiind asigurată din fonduri europene, iar restul din fonduri de la bugetul de stat. Principalele trei obiective ale pachetului sunt susținerea economiei pentru o creștere economică sănătoasă, realizarea coeziunii sociale și solidaritatea între generații, conform declarațiilor premierului PNL Nicolae Ciucă. Acestea vor fi atinse prin scheme de ajutor de stat pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie, sprijinirea IMM-urilor românești care se confruntă cu creșterea prețurilor la utilități, susținerea companiilor pentru procesarea produselor agricole românești pentru o valoare adăugată mai mare, granturi pentru capitalul de lucru necesar fermierilor români.
În prezentarea pachetului, prim-ministrul a afirmat că investițiile sunt „cel mai puternic medicament” pentru o economie aflată în criză; drept urmare, prin bugetul pe anul 2022 a fost alocată cea mai mare sumă pentru investiții din ultimii 30 de ani, anume 88 de miliarde lei. Acesteia i se adaugă atât cei aproximativ 30 de miliarde de euro din Planul Național de Redresare și Reziliență, cât și fondurile din cadrul financiar multianual 2021-2027 și PNI Anghel Saligny.
Sumele sunt suplimentate de pachetul „Sprijin pentru România”: „Investițiile reprezintă motorul creșterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investițiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Cea mai mare parte a valorii totale a proiectului va fi direcționată, astfel, către investiții și mediul privat: „60% din valoarea pachetului ”Sprijin pentru România” merge către investiții și sprijinirea mediului privat. Concret, 2,06 miliarde euro din totalul de 3,5 miliarde euro din pachet se duc în stimularea economiei care se poate dezvolta doar prin măsuri liberale”, afirmă deputatul PNL Sibiu, Raluca Turcan.
PNL sprijină mediul de afaceri: măsuri concrete pentru IMM-uri, transportatori, distribuitori și investiții publice în derulare
Pe lângă cele 200 milioane euro pentru investiții, 300 de milioane euro vor fi alocate pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăți din cauza efectelor generate de contextul regional. Un ajutor de până la 400.000 euro/firmă va fi acordat IMM-urilor cu cheltuieli de peste 15% la utilități, începând cu data de 1 iunie 2022.
Transportatorii și distribuitorii vor fi sprijiniți printr-o schemă de 300 milioane de lei, sume care vor fi direcționate către firmele de transport rutier de mărfuri și de persoane și către companiile de distribuție. Pentru companiile afectate de creșterea prețurilor la combustibili se va pune în aplicare un mecanism de sprijin prin care o subvenție de 0,50 lei/litrul de carburant va fi acordată unui număr de aproximativ 4000 de beneficiari.
Pentru continuarea și finalizarea contractelor de investiții publice aflate în derulare, finanțate din fonduri naționale și europene, 5,2 miliarde de lei sunt alocate în acest an pentru compensarea creșterii prețurilor la materiale, manoperă, transport și utilaje.
Locurile de muncă vor fi, de asemenea, protejate prin două măsuri cheie: prima dintre ele vizează angajații aflați în șomaj tehnic ce vor beneficia de 75% din salariu până la sfârșitul anului, de la 1 mai, printr-un program finanțat din fonduri europene cu o valoare de 450 milioane lei; a doua măsură are în vedere continuarea Programului Kurzarbeit de la 1 mai.