goana după cozonacii de paște - sibienii preferă pe cei cu fistic, ciocolată și portocale – prețuri mai mari decât anul trecut

Patiseriile și brutăriile din Sibiu au dat startul comenzilor pentru cozonaci. Sibienii preferă cozonacii clasici cu nucă sau cu ciocolată. Unii dintre ei sunt mai îndrăzneți și cumpără cozonac cu fistic sau cu portocală confiată. 

Cozonacii sunt nelipsiți de pe masa de Paște. Brutăriile știu acest lucru și se conformează. Multe dintre ele se pregătesc din timp pentru valul de comenzi care urmează să se apropie și fac câțiva cozonaci în plus, însă nu prea mulți pentru a rămâne proaspeți.

„Oamenii au început să comande. Avem foarte multe comenzi și pentru Paștele catolic de săptămâna aceasta. Clienții s-au obișnuit cu perioada aglomerată și comandă din timp. Bineînțeles că o să mai facem și în plus pentru că mai vin mulți și din alt orașe, chiar și din București și vrem să îi avem pregătiți. Clienții știu că noi facem produse proaspete, chiar după ce ies din cuptor la o oră, două. Sunt mulți care vor cozonaci chiar înainte de sărbători”, spune Liliana Beldean, cofetar șef la Petit Patis.goana după cozonacii de paște - sibienii preferă pe cei cu fistic, ciocolată și portocale – prețuri mai mari decât anul trecut

Rețete de cozonac care îmbină tradiționalul cu noul

Cozonacii făcuți de Liliana Beldean sunt cu umplutură tradițională, dar cu aluat franțuzesc. O combinație interesantă care îi face pe sibieni să comande din timp. Și pentru pască folosește același aluat franțuzesc la care adaugă umplutura cu brânză, ou, stafide și rom.

„Noi avem rețete mai speciale pentru că facem din aluat de cozonac franțuzesc, aluat făcut la rece, care are foarte puțin zahăr și unt mai mult. Noi aducem făina din Franța care este mai specială, nu are aditivi și nici amelioratori. În rest folosim umplutura noastră clasică de cozonac cu nucă, cu lapte, cu ou și mai avem și cozonacul cu ciocolată și portocale confiate. Avem mulți iubitori de ciocolată și la torturi și la alte prăjituri. La pască folosim același aluat doar că facem umplutura clasică cu brânză, ou, stafide și rom”.

Cozonaci pufoși cu nucă și ciocolată se găsesc și la brutăria artizanală 2 Pâini 2 Pești. Cozonacii au aproximativ 600 de grame și sunt făcuți din ingrediente organice. De la ei se poate cumpăra kilogramul cu 45 lei. „Noi nu am crescut prețurile deși ingredientele s-au scumpit, nu mai vorbim de utilități. Comezile au început, deja avem livrări de făcut”, spune Nicoleta, proprietarul brutăriei.goana după cozonacii de paște - sibienii preferă pe cei cu fistic, ciocolată și portocale – prețuri mai mari decât anul trecut

Prețurile la cozonaci au crescut

La fel ca multe alte produse din comerț și cozonacii au suferit scumpiri, fie că vorbim de 2 lei sau 10-15 lei. Pentru a avea în continuare profit, patiserii au fost nevoiți să mai pună câțiva lei la kilogram odată cu creșterea prețurilor la ingrediente.

„Prețurile față de anul trecut s-au mărit puțin pentru că materia primă s-a scumpit. De exemplu, la noi, pasca la un kilogram este 85 de lei bucată. Noi facem și cozonacul franțuzesc simplu și cu nucă care costă 75 lei kilogramul și cel cu portocale și ciocolată neagră care costă 80 de lei kilogramul”, spune Liliana Beldean.

La cofetăria Dulcesa R, cozonacii s-au scumpit cu doar 2 lei față de anul trecut. Ramona face cozonaci tradiționali la comandă și în funcție de preferințele clienților mai adaugă sau mai scoate din ingredientele folosite la umplutura lor.

„Noi avem cozonacul cu „de toate” cu 55 lei kilogramul. Dar dacă vor numai cu nucă, stafide sau rahat o să fac. Deja avem comenzi luate, dar nu știu până în ce zi, acest lucru depinde de volum. Anul trecut am avut kilogramul de cozonac cu 53 lei, nu am modificat foarte mult”, spune Ramona.goana după cozonacii de paște - sibienii preferă pe cei cu fistic, ciocolată și portocale – prețuri mai mari decât anul trecut

„Sibienii sunt mai tradiționaliști de Paște decât de Crăciun când vine vorba de alegerea prăjiturilor”

Andrada Mitroi face prăjituri la comandă de mai mulți ani, iar la sfârșitul lunii aprilie urmează să își deschidă  propria cofetărie „, pe Strada Ocnei, nr. 19. Ea a observat că sibienii sunt mai tradiționaliști de Paște decât de Crăciun când vine vorba de alegerea prăjiturilor. Printre preferații sibienilor rămân cozonacii cu nucă, iar în ultima perioadă cei cu umplutură cu fistic și choux-urile care sunt pe zi ce trece mai căutate.

„Întotdeauna, la orice sărbătoare, cozonacii cu nucă și ciocolată sunt cei mai căutați. Mai nou, oamenii optează pentru cozonacul cu fistic, mai ales pentru că nu se prea fac în oraș. Cei mai mulți vor prăjiturile clasice, tradiționale de Paște comparativ cu Crăciunul când  vor prăjituri mai deosebite. Oamenii comandă foarte multe choux-uri, am clienți care îmi cer în fiecare săptămână câte o cutie. Vor ceva nou și nu se mai tem de aromele mai îndrăznețe: mago, fistic, cocos” spune Andrada.

Pe lângă tradiționalii cozonaci,  turta dulce în forme reprezentative Paștelui este și ea la mare căutare în Sibiu.

„S-a cerut și turta dulce care a avut așa mare succes de Crăciun încât facem și de Paște în formă de iepuraș sau ou. Am făcut de săptămâna trecută și nu ne așteptam șă se dea toate în weekend. Acum vrem să facem mai multe, dar noi nu facem cantități uriașe, vrem să fie cât se poate de calde”, spune Liliana Beldean.goana după cozonacii de paște - sibienii preferă pe cei cu fistic, ciocolată și portocale – prețuri mai mari decât anul trecut

Comenzi mai puține decât în pandemie

Cozonaci tradiționali, făcuți ca la bunica acasă se găsesc și la Turtha Sweet & Savoury Sibiu. Scumpirea produsele bio pe care le folosesc pentru prepararea cozonacilor i-a determinat și pe ei să mai adăuge la preț 6 lei la kilogram.

„S-au scumpit puțin. Noi folosim produse naturale. Folosim ouă de la un producător local din apropierea Sibiului și folosim smântână cu peste 30% grăsime. Anul trecut, un kilogram costa 54 lei, iar acum prețul a ajuns la 60 lei. Facem cozonaci cu nucă și stafide, cozonaci cu rahat și amarene și cu glazură de ciocolată care sunt puțin mai scumpi decât restul, 70 lei kilogramul. Comenzile nu sunt ca anul trecut. În pandemie, telefonic s-au făcut multe comenzi, acum nici măcar 50% din comenzile de anul trecut nu sunt”, spune unul dintre cofetari.

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu