Histerosonografia este o procedura minim invaziva, efectuata fără spitalizare, extrem de utila tuturor femeilor ce doresc obținerea unei sarcini, făcând parte din investigațiile pentru infertilitatea cuplului.
Este procedura ce înlocuiește hiterosalpingografia, monitorizata ecografic, care testează permeabilitatea trompelor uterine si evaluează cavitatea uterina, folosind o soluție salina sau sau alte tipuri de soluții sterile.
Un avantaj major al metodei este absența durerii sau o intensitate foarte redusă a acesteia. Pacienta participă în mod real la ecografie, iar apariția oricăror simptome poate fi combătuta medicamentos. Spre deosebire de histerosalpingografie, unde se obțin clișee după expunerea radiologică, la histerosonografie se vizualizează pasajul substanței de contrast in timp real. Pacientele pot obține sarcina imediat după procedura, spre deosebire de histerosalpingografie, unde este necesara o pauză.
Metoda este utilă pentru diagnosticarea unor afecțiuni uterine, cum sunt: malformațiile congenitale – uter unicorn, bicorn, septe uterine, apoi polipi endometriali, noduli fibromatoși cu pol endocavitar. Dar scopul acestei investigații rămâne vizualizarea trompelor uterine, pasajul substanței de contrast de la nivel interstițial pana la evacuarea in cavitatea peritoneala.
Pentru efectuarea acestei proceduri sunt necesare analize prealabile, care sa excludă infecțiile la nivelul colului uterin. Procedura se efectuează in primele doua săptămâni ale ciclului menstrual.
Medicii centrului nostru vă stau la dispoziție pentru efectuarea acestei proceduri în regim ambulator.
Doctor Corina Alina Ispasoiu
Medic primar Obstetrica-Ginecologie, doctor în Științe Medicale