acuzații de tortură, în două penitenciare din românia

Sistemul penitenciar din România se confrunță cu deficiențe grave și persistente, conform unui raport realizate de RFI.

Suprapopularea reprezintă o problemă serioasă, sistemul penitenciar funcționând la 127% din capacitatea sa oficială. Anumite unități, precum cele din Craiova și Mărgineni, funcționează la peste 150%.

Condițiile materiale din toate închisorile vizitate sunt în general precare, observându-se celule dărăpănate, cu saltele și lenjerii de pat uzate și pline de gândaci și ploșnițe, relatează RFI.

Una dintre problemele cele mai grave semnalate în acest raport este torturarea unor deținuți, care au fost bătuți în talpă de către gardieni, spre exemplu la penitenciarele Giurgiu și Galați.

Raportul este în general corect, iar problemele trebuie rezolvate cât mai repede, spune la RFI fostul președinte al Federației Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor, Sorin Dumitrașcu: ”Sunt acuzații de acest gen și ele sunt investigate. De cele mai multe ori, nu se confirmă. Penitenciarul rămâne, din păcate, un mediu agresiv și violent și uneori sunt constatate și excese din partea personalului. Acuzațiile de violențe la adresa deținuților sunt net inferioare raportat la numărul de ultraje care sunt înregistrate zilnic. Problema de fond este siguranța penitenciarului și existența mijloacelor de intervenție instituțională. Acuzații vor exista și acuzații de genul ăsta există în toate sistemele penitenciare din lume, nu suntem o excepție. Ce e corect și normal să se întâmple e ca toate aceste acuzații să fie verificate și acolo unde sunt de luat măsuri, să fie luate”.

Ultima oră

Comentariul meu