s-au sucit - comunele roșia, poplaca și cristian primite până la urmă în asociația transport metropolitan

Fondurile PNRR pentru achiziția de autobuze nepoluante au iscat discuții aprinse în ședința consiliului local din 30 martie. Atunci s-a aprobat depunerea proiectului prin care se va face legătura între comunele limitrofe Sibiului și municipiu. Cristian, Poplaca și Roșia au fost lăsate atunci pe dinafară pe motiv că nu au manifestat interes pentru a face parte din proiect, dar s-a discutat și despre banii pe care nu îi au. Acum însă, după o nouă întrunire, cei din Asociația Sibiu Metropolitan au hotărât ca și cele trei comune să fie incluse în proiectul transportului.

După ce au discutat în contradictoriu pe marginea proiectului ce urma a fi depus pentru finanțare prin PNRR și care viza asocierea pentru achiziția de autobuze nepoluante în cadrul ADI Transport Metropolitan, consilierii locali au adoptat la finalul lunii trecute proiectul. Acum îl votează din nou în ședința extraordinară care va ave aloc miercuri.

Și asta pentru că cele trei comune- Cristian, Poplaca și Roșia, care data trecută au fost excluse din asociere, acum sunt integrate. Din prima variantă a proiectului cele trei localități au fost excluse pe motiv că primarii nu au dat niciun semn că ar fi interesați să facă parte. Abia în ziua ședinței aceștia au trimis mailuri tuturor consilierilor pentru a cere să nu se voteze proiectul pe motiv că au fost discriminați.

”Discriminarea” a venit, după cum a explicat atunci primarul Astrid Fodor, din faptul că reprezentanții celor trei localități nu au participat la discuțiile despre bugetele necesare și în aceste condiții hotărârile s-au luat de cei prezenți și în funcție de banii disponibili.

VEZI AICI DISCUȚIILE DE LA ȘEDINȚA TRECUTĂ DESPRE TRANSPORTUL METROPOLITAN

Incluse până la urmă

Cei din Asociația ADI Transport Metropolitan s-au întâlnit din nou, iar în urma discuțiilor s-a luat decizia ca și cele trei comune să fie incuse în proiect. S-au recalculat bugetele și la PNRR va fi înlocuit vechea versiune cu cea nouă.

Conform acesteia în loc de cele 29 autobuze câte se doreau a se achiziționa se vor cumpăra 32. Dintre acestea 14 vor fi alocate Sibiului, 4 vor merge la Cisnădie, 3 la Șelimbăr, 2 la Sadu, 4 la Ocna Sibiului, 2 la Șura Mare și câte unul la Cristian, Roșia și Poplaca.

”Se aprobă valoarea proiectului „Modernizarea şi extinderea transportului public la nivelul
zonei metropolitane a Municipiului Sibiu”, în cuantum de 114.037.939,07 lei TVA inclus,
din care 95.554.628,15 lei fără TVA reprezintă cheltuieli eligibile asigurate din Programul
Naţional Redresare şi Rezilienţă, la care se adaugă TVA aferent cheltuielilor eligibile în
valoare de 18.155.379,35 lei cheltuiel i asigurate din bugetul de stat, iar 327.931,57 lei
inclusiv TVA reprezintă cheltuieli neeligibile”, sunt calculele finale prezentate în noul proiect de hotărâre. cheltuielile neeligibile urmează a fi împărțite între primăriile membre ale proiectului.

Sibiul va pune la dispoziție locațiile pentru amenajare a 25 de stații de încărcare pentru aceste autobuze, stații care vor fi amenajate din banii proveniți de la PNRR pentru acest proiect.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu