legumele de sezon, mai ieftine în piața cibin decât în supermarketuri – cât mai costă un kilogram de cartofi

Subiectul prețurilor legumelor și fructelor din piețe a fost și rămâne unul controversat. Sunt mai scumpe sau mai ieftine decât în supermarket? 

Am mers în Piața Cibin pentru a putea face o comparație între prețurile micilor comercianți și prețurile pe care le vedem expuse la raioanele de fructe și legume, din supermarketuri. Prin urmare, am observat că unele produse au același preț ca în magazinele mari, unele sunt mai ieftine și altele puțin mai scumpe.

Cartofii, vinetele și ridichiile sunt doar căteva dintre legumele mai ieftine în piață decât în supermarket

Dacă ești o persoană sociabilă, piața este perfectă pentru tine. Comercianții sunt pregătiți în orice moment al zilei să îți facă cea mai convenabilă ofertă. Oferte ca trei legăuri de ceapă la 5 lei sau trei legături de ridichii la 5 lei se aud la tot pasul.

O legătura de ridichii poate fi cumpărată din piață cu doar doi lei, în magazinele mari prețul la ridichii fiind același. Ceapa verde se găsește la același preț și în piață cât și în magazine, singura diferență este că în piață sigur primești o reducere de 1 leu la două sau trei legături cumpărate. Și salata verde se găsește nu doar mai proaspătă, ci și mai ieftină, în piață. Pentru o saltă verde de dimensiune medie plătești 2 lei, dacă este mai mare și prețul ajunge la 3 lei. Același produs îl găsim în Auchan și Kaufland cu câțiva bănuți peste 3 lei.

Cartofii în piață se găsesc la jumătate de preț față de cei pe care îi cumpărăm din Kaufland. Pe tarabele din Piața Cibin un kilogram de cartofi costă 2, 50 lei spre deosebire de prețul cartofilor din supermarket care e mai mult decât dublu, 5, 99 lei kilogramul. În piață și vintele sunt mai ieftine cu 2 lei decât în magazin , unde un kilogram costă aproape 12 lei.legumele de sezon, mai ieftine în piața cibin decât în supermarketuri – cât mai costă un kilogram de cartofi

Castraveții și ceapă roșie, mai scumpe la piață

Dacă luăm în considerare efortul țăranilor care vin să își vândă marfa zi de zi în piață, putem spune că majoritatea legumelor nu sunt cu mult mai scumpe decât în supermarket. Avantajele pe care le oferă piața sunt prospețimea legumelor și opțiunea de a negocia pentru a cumpăra la un preț mai mic, lucru care în magazine este imposibil.

În piață un kilogram de castraveți costă aproape 16 lei, iar din magazin putem lua aceeași cantitate la doar 9 lei. O diferență mare de preț este și la varză, în Piața Cibin un kilogram costă aproape 7 lei, iar din magazin o putem lua la jumătate de preț. La fel ca și în cazul verzei, ceapa roșie este și ea puțin mai scumpă la țărani, găsind-o cu 6 lei la una dintre tarabele din Piața Cibin. Din supermarketuri poate fi cumpărată cu 4 lei kilogramul.

Morcovii se vând cu aproximativ 4 lei atât în magazin, cât și în piață. Prețuri asemătoare se mai găsesc la legăturile de pătrunjel, mărar care se vând cu un leu și prețul kilogramului de roșii care variză între 11-12 lei.legumele de sezon, mai ieftine în piața cibin decât în supermarketuri – cât mai costă un kilogram de cartofi

Diferențe de preț de cel mult un leu la fructe

Gama de fructe din Piața Cibin este mai restrânsă decât în orice supermarket, însă de pe tarabe nu lipsesc merele parfumate de diferite soiuri, caserolele de căpșuni, perele proaspete.  În piață, un kilogram de mere golden este 3 lei, mai ieftin cu aproape un leu decât magazin. Căpșunile și perele se vând la același preț atât în supermarket, cât și în piață.

 

Ultima oră

Comentariul meu