Miile de locuitori din Gura Râului au rămas luni ore în șir fără apă la robinete după ce furnizarea a fost întreruptă de la barajul din zonă. Reprezentanții Apele Române Olt, filiala de care aparține barajul de la Gura Râului, spun că vina aparține Hidroelectrica, unde a avut loc o avarie. Cei mai afectați însă au fost cei de la păstrăvărie, care au fost nevoiți să vândă peste zece tone de pește la un preț foarte mic.
VEZI AICI DETALII DESPRE DEZASTRUL DE LA PĂSTRĂVĂRIE
Oamenii din Gura Râului spun că duminică seara s-a întrerupt curentul electric de două ori, timp de câte aproximativ un sfert de oră. Apoi, luni dimineața nu au mai avut apă la robinete. situația nu era remediată în jurul orei 14, așa că oamenii au fost nevoiți să meargă la izvoare sau, cei mai norocoși să scoată apă din fântâna din curte.
”Am venit la izvor să iau niște apă. e un defect la uzină, nu avem apă. Avem nevoie, că am luat pește și trebuie spălat”, spune o localnică.
O altă femeie spune că are noroc cu fântâna din curte și că dacă nu ar fi fost așa, mergea la izvor.
”S-a întrerupt furnizarea cu apă a comunei Gura Râului, suntem alimentați de o conductă de la Apele Române, de la barajul de la Gura Râului. S-a întrerupt furnizarea în comună și la păstrăvărie. Probleme au apărut azi dimineață, la păstrăvărie din cursul nopții, au murit toți păstrăvii. S-au golit conductele, nu știu de unde pleacă problema, dar am înțeles că se alimentează, se umplu conductele și se va relua furnizarea”, spune Gheorghe Călin, primarul din Gura Râului.
Cei mai afectați au fost cei de la păstrăvăria de lângă comună. Din cauză că au rămas fără apă, peste zece tone de păstrăv au murit. Pentru a reduce din pagube, proprietarii au fost nevoiți să vândă kilogramul de păstrăv cu 15 lei față de 25 d elei, câr era până acum. Cei de la păstrăvărie spun că peștele este bun de consum, și pentru a reduce din pierderi au vândut kilogramul cu 15 lei în loc de 25, cât era prețul până acum. ”Am reușit să salvăm câțiva puieți, că mai aveam o sursă mică de apă. Nu s-a mai întâmplat așa ceva până acum, pierderile sunt foarte mari, peste zece tone de pește. Până vom repopula va dura, probabil 6 luni vom închide”, spune Vasile Arsenie, administratorul păstrăvăriei.
Cei de la Apele Române, filiala Olt, de care aparține barajul de la Gura Râului, spun că vina aparține hidroelectrica. ”Ca urmare a defecțiunilor electrice apărute la centrala Hidroelectrică C.H.E. Cibin care aparține S.C. HIDROELECTRICA -SH Sebeș, în seara zilei de 10.04.2022, ora 19.30 Sistemul de Gospodărire a Apelor Sibiu a efectuat în regim de urgență manevre de încărcare a conductei Dn 1000 mm-Cibin II, din priza de by-pass a barajului Gura Râului, în vederea alimentarii cu apa a municipiului Sibiu.
Din cauza debitului și presiunii scăzute pe varianta de alimentare prin priza de by-pass,
alimentarea cu apă a comunei Gura Râului respectiv păstrăvăriei societății SC PARTENER Gura Râului SRL-SIBIU nu s-a mai putut realiza. Conform autorizației de Gospodărire a Apelor,pastravaria a funcționat prin sursa de rezerva, aceasta fiind din pârâul Cărbunari.
Mentionam că toate manevrele au fost efectuate în cursul noptii cu asigurarea personalului de exploatare din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu.
Defecțiunea la centrala Hidroelectrică C.H.E. Cibin a fost remediată astăzi 11.04.2022 la
ora 11.45, urmând ca după umplerea bazinului compensator să se efectueze manevrele de
încărcare a conductei Dn 1000 mm-Cibin II, situație în care se poate asigura debitul necesar
pentru păstrăvărie”