sala polivalentă a ulbs de la șelimbăr - capacitate de peste 5.000 de locuri, teren de fotbal, săli de curs și zonă de concerte
foto: arhivă

Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu vrea să construiască la Șelimbăr un complex sportiv la standarde internaționale și a depus memoriul de prezentare la Agenția pentru Protecția Mediului în vederea obținerii acordului de mediu. Sala Polivalentă se va construi pe o bucată de teren de peste 30.000 de metri pătrați și va avea o capacitate de peste 5.000 de locuri. 

La finalul anului 2020 s-a finalizat tranzacția dintre Universitate și Ministerul Apărării Naționale, prin care ULBS a intrat în administrarea lotului pe care vrea să facă o sală polivalentă. Este vorba despre o bucată de teren de 31.011 metri pătrați situată pe raza comunei Șelimbăr, între centrul comercial Shopping City și Troiță. Sala de sport din cadrul acestui complex va avea o capacitate de peste 5.000 de locuri. 

sala polivalentă a ulbs de la șelimbăr - capacitate de peste 5.000 de locuri, teren de fotbal, săli de curs și zonă de concerte

sala polivalentă a ulbs de la șelimbăr - capacitate de peste 5.000 de locuri, teren de fotbal, săli de curs și zonă de concerte

Recent, ULBS a întocmit memoriul de prezentare pentru obținerea acordului de mediu, acolo unde apar detalii despre dotările pe care centrul sportiv le va avea. „Dorința de a se construi acest Complex Sportiv vine în condițiile în care se dorește sprijinirea sportului de performanță și a activităților didactice și educative necesare în acest domeniu. Acest lucru se dorește a se realiza prin construirea unei infrastructuri sportive care să îndeplinească standarde naționale și internaționale. Se dorește realizarea unui spațiu multifuncțional cu o capacitate 5016 de locuri”, se arată în memoriul depus la APM.

În principal, spațiul este destinat activității didactice, însă va putea fi folosit și pentru organizarea unor activități sportive, științifice și culturale. În acest spațiu vor putea fi găzduite chiar și congrese, târguri și expoziții.  

„Precizăm că în Municipiul Sibiu nu există o astfel de infrastructură care să susțină sportul de masă și de performanță sau evenimente științifice, social – culturale de amploare de care să beneficieze atât studenții cât și comunitatea locală. În consecință, Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu dorește să realizeze investiția „Complex sportiv la ULBS” constând într-o construcție care din punct de vedere funcțional, structural și volumetric este structurată pe mai multe corpuri de clădire, care comunică între ele și care conțin atât funcțiunea de bază de spații de învățământ, sală de sport și săli de antrenamente, cât și funcțiuni auxiliare activității sportive și didactice”, se arată în memoriul de prezentare.

Dotările complexului – Terenuri de fotbal, handbal, volei, pistă de atletism, zonă pentru concerte și săli de curs

Complexul sportiv multifuncțional va avea la interior o parcare cu o capacitate de 502 locuri, dintre care 31 pentru persoane cu dizabilități. 

Tot în interiorul complexului se vor regăsi o zonă tehnică, un amfiteatru cu o capacitate de 125 de locuri, trei săli de curs cu o capacitate de 70 de locuri/sală, șase săli de seminar cu o capacitate de 30 de locuri fiecare, șase săli de laborator cu o capacitate de 30 de locuri fiecare, o sală profesională cu 25 de locuri, șase cabinete profesorale, fiecare cu 30 de locuri, o sală de jocuri sportive, o sală fitness-culturism, o sală de gimnastică și sporturi de kombat, o sală de tenis de masă. Spațiile de învățământ vor fi dotate cu mijloace de învățământ moderne de natura videoproiectoarelor, tablelor interactive și mobilier adecvat. 

De asemenea, la interior va exista și o sală de baschet, una de handbal/futbal și alta de volei, în imediata apropiere a terenului fiind amplasată o zonă mixtă generoasă care să permită desfășurarea activităților imediat după încheierea meciurilor, cum ar fi interviuri, declarații și poze. 

În exteriorul spațiului, va exista un teren de fotbal cu gazon, două terenuri de tenis de câmp, un teren multifuncțional pentru baschet și volei, un teren de handbal, o pistă de atletism și o parcare pentru autocarele sportivele, mașinile de presă, autospeciale ISU și ale Jandarmeriei. Sportivii vor avea acces la vestiare și grupuri sanitare proprii, la fel și arbitrii și oficialii. 

Complexul sportiv va avea chiar și o saună și o zonă de masaj. Vor exista un cabinet medical, dar și o cameră de prim ajutor și una pentru consultații. În ceea ce privește tribunele terenului de fotbal, acestea vor putea găzdui aproximativ 5.000 de persoane. În jur de 186 de locuri vor fi pentru VIP, iar 60 de locuri vor fi dedicate sponsorilor. 

sala polivalentă a ulbs de la șelimbăr - capacitate de peste 5.000 de locuri, teren de fotbal, săli de curs și zonă de concerte

Concerte, festivaluri și expoziții în viitorul complex de la ULBS

În complexul ULBS de la Șelimbăr se vor putea organiza și evenimente culturale. Expozițiile și târgurile, spre exemplu, se vor putea desfășura în zona terenului de joc, dar și în spațiile închise. Concertele, festivalurile și evenimentele cu celebrități pot avea loc pe terenul de joc, cu posibilitatea extinderii și în spațiul sălii de antrenament. În acest spațiu se va putea amplasa practic o scenă. 

În memoriul de prezentare pentru emiterea avizelor de mediu se arată că „se propune montarea de panouri fotovoltaice care să asigure necesarul de energie zilnic pentru iluminatul interior în toată perioada anului, dar și parțial pentru consumul de energie electrică utilizată pentru alimentarea corpurilor de răcire-climatizare de tip aer condiționat în timpul verii. Sistemul instalat se propune cu o putere de 1000 kWh. Panourile se vor dispune la nivelul acoperișului și se vor orienta cat mai posibil spre Sud-Est pentru asigurarea unei eficiente ridicate”.

Accesul la terenul pe care se construiește complexul sportiv se va face din Aleea Monumentului, din imediata apropiere a Shopping City Sibiu și drumul național DN1. În memoriul pentru APM se arată că „se va proiecta o rețea fluida de accese auto si pietonale pentru a se evita creerea de ambuteiaje si un acces facil la clădire si terenurile de sport propuse”.

Pentru realizarea investiției se estimează un buget necesar de 348,978,008.86 lei fara TVA, la care se adaugă TVA în valoare de 58,825,686.36 lei, rezultând un total de 407,803,695.22 lei cu TVA. Pentru realizarea investiției a fost preconizată o durată de execuție a lucrărilor de 36 de luni, la care se adaugă perioada de garanție a lucrărilor de 12 luni. 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

Publică