O femeie din Retiș produce produse italieneşti făcute din carne de porc de mangaliţa

Pe o piață dominată de intermediarii care fac profit, crescătorii de animale par tot mai hotărâți să-și clădească succesul de la zero, fără implicarea altora. Reușita unei femei din Sibiu e inspirațională: și-a investit toți banii într-o fermă de porci din rasa Mangalița, iar din carnea lor vinde mezeluri după rețete italienești.

Pe dealurile din apropierea localității Retiș cresc în aer liber zeci de porci cu păr lung, într-un țarc sunt femelele, iar în celelalte două, purceii și porcii maturi de peste 50 de kilograme, relatează stirilekanald.ro.

Cei care le poartă de grijă spun că animalele au nevoie de libertate de mișcare și că hrana lor trebuie să fie bogată în fibre:

Adrian Ghiță, director adjunct: „Se mișcă toată ziua, nu sunt îngrădiți, au spațiu suficient de mișcare. Sunt hrăniți cu furaje pe care le producem tot noi.

Avem la ora actuală în jur de 60 de hectare pe care le cultivăm.”

Ferma de porci din rasa Mangalița, o afacere de succes

Porcii din rasa Mangalița sunt pe cât de rari, pe-atât de apreciați: carnea lor e comparată cu somonul, ori cu uleiul de măsline pentru că procentul de acizi grași din carne- adică nepericuloși- este de peste 70% Totuși, puțini aleg acest animale atunci când vor să pună pe picioare o afacere.

Irina Sbârcea, antreprenor:   „Am ales să facem practic întregul lanț. Avem partea de creștere. Avem terenuri pe care cultivăm mancrea porcilor.(…) E mai profitabil și e mai ușor de controlat mergând pe conceptul acesta de produse naturale.”

Întreaga familie, implicată în afacere

Ea și familia au început să crească porci din rasa managliţa în urma cu mai bine de șase ani. Carnea pentru procesare n-au dat-o însă intermediarilor ci au amenajat propria fabrică de mezeluri artizanale. Sarcinile au fost împărțite între apropiați chiar dacă inițial niciunul dintre membrii familiei nu era familiarizat cu astfel de fabricarea delicateselor din carne.

Adina Țigănuș, mama: „Aici sunt așezate deja pe articole ceafa, pancetta, slănina. Sunt deja puse condimentele, deci am terminat un lot de tranșat, sunt făcute amestecurile de condimente, sunt presărate, sunt lăsate 7 zile, 14 zile.”

Gustul cărnii de mangaliță e pus în valoare de un măcelar italian.

Michele Panicocolo, măcelar: „Pregătim un salam calaprese de mărime medie.”

Ca să reziste cât mai mult, mezelurile sunt ținute la maturat în camere speciale cu temperatură controlată. De-aici, membrii familiei le duc la magazinul propriu din Sighișoara și le pun, la vânzare, pe internet.

Ultima oră