Lucrările la creșa din cartierul Ștrand, de pe strada Hațegului, au început în luna septembrie 2021. La aproximativ 6 luni de atunci, structura este ridicată complet, urmând ca cealaltă jumătate a lucrărilor să fie finalizate până în luna septembrie a acestui an. Dar, primii copilași vor fi primiți aici abia la începutul anului viitor.
Lucrările la noua creșă din cartierul Ștrand avansează bine, fiind realizate mai bine de jumătate. ”Lucrările sunt executate în proporție de 50%. Construcția este ridicată integral, fiind finalizate toate lucrările de structură. De asemenea, sunt finalizate compartimentările interioare, iar in prezent se finalizează montarea tâmplăriei exterioare din aluminiu cu geam termopan și se lucrează la instalații si tencuieli interioare”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.
Lucrările sunt estimate a se finaliza la finalul lunii septembrie, dar creșa nu se va deschide decât la începutul anului viitor. ”Creșa se va deschide după finalizarea lucrărilor si obținerea avizelor și acreditărilor necesare pentru funcționare, inclusiv alocarea posturilor necesare de către Inspectoratul Școlar Județean. Având în vedere că aceste demersuri sunt ample și depind de alte instituții publice, se estimează că această creșă se va deschide la începutul anului 2023”, spune Mirela Gligore.
Pentru construcția acestei creșe Primăria Sibiu a accesat fonduri europene nerambursabile. Pe parcurs însă, costurile au crescut, iar diferența de preț va fi suportată din fondurile municipalității. ”Valoarea totală a proiectului este de 4.062.580 lei, din care finanțarea nerambursabilă prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa Prioritară 4 „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile“) este de 3.693.446,30 lei, iar contribuția Primăriei Sibiu este de 369.133,70 lei. Ca urmare a creșterii prețurilor materialelor de construcții, prin OG 15/2021 s-a permis constructorilor să solicite o ajustare a prețurilor contractelor. În cazul acestei creșe, ajustarea însumează 112.039 de lei. Suma este plătită de municipiul Sibiu și este recuperabilă de la bugetul de stat”, spune Mirela Gligore.
Dar, după finalizarea construcției va fi nevoie de dotarea creșei. O parte dintre cele necesare sunt cuprinse în finanțarea europeană, precum mașinile de spălat, cuptoarele, frigiderele sau echipamente pentru locul de joacă. Primăria Sibiu, prin Serviciul de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar, va achiziționa mobilierul necesar pentru creșă.
Clădirea va avea parter și etaj și va oferi spațiu în suprafață de peste 1.600 de metri pătrați pe cele două nivele.
Prin construcția acestei noi creșe vor fi asigurate încă 105 locuri pentru copii cu vârste între 0 și 3 ani. Se vor amenaja 7 săli de clasă cu încălzire în pardoseală, grupuri sanitare și spații de depozitare pentru fiecare grupă, o sală multifuncțională, o bucătărie utilată, vestiare pentru personal, un cabinet medical, o spălătorie, precum și spații administrative.
Acoperișul clădirii va fi construit sub forma unei terase înierbate. Proiectul prevede și instalarea unui sistem de monitorizare video și a unui sistem antiefracție. În curtea creșei vor fi amenajate un loc de joacă și spații verzi.
Apoi vor incepe sa o taie si sa o repare, in perfectul stil sasesc de calitate. Ba, macar daca proiectul era supervizat de pesedei, stiam ca nu are ce sa rateze, ca aia furau tot inaitne sa inceapa lucrarile…