Ziua Internațională a Romilor din acest an marchează cea de-a 51-a aniversare a Primului Congres Mondial al Romilor, care a avut loc în anul 1971, în Regatul Unit. Manifestările desfășurate pe parcursul următorilor ani au încercat să promoveze cultura și valorile acestei minorități, parte esențială a moștenirii comune europene.
Patrimoniul reprezentat de Muzeul ASTRA reflectă cultura materială a poporului român și a minorităților, ilustrată într-un circuit expoziţional prin Muzeul în Aer Liber. Promovarea minorităților etnice s-a materializat în muzeul sibian de-a lungul anilor prin programe specifice precum „ASTRA Multicultural” sau „Calea Minorităţilor Etnice”, acesta din urmă cuprinzând un număr de gospodării, ateliere şi instalaţii tehnice aparţinând acestora.
Evenimentele desfășurate în vederea promovării patrimoniului material și imaterial al minorității rome, alături de celelalte minorități, au inclus festivaluri de muzică și dans, promovarea ocupațiilor tradiționale specifice, târguri ale meșteșugarilor, expoziții, programe educaționale și demonstraţii practice diverse. Urmarea firească a acestor activități este promovarea și recunoașterea culturii romilor și în același timp, acceptarea ei ca parte integrantă a culturii europene.
Prin aceste programe, vizitatorilor Muzeului ASTRA li se oferă nu doar un patrimoniu ilustrat prin obiective arhitecturale sau de cultură materială expuse aici, ci chiar participarea la acţiunile în care sunt implicate diversele comunităţi etnice, în scopul creșterii gradului de conștientizare a diversității culturale, încurajând toleranţa şi înţelegerea interetnică.