dana budeanu laudă mâncarea de la spitalul tbc din sibiu - „se străduiesc, pot și vor”

Dana Budeanu a lăudat, pe pagina sa de Facebook, Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu. Vedeta de televiziune a primit imagini cu mâncarea de la TBC și le-a publicat pe contul său personal, cerându-le altor spitale să ia exemplul. Managerul spitalului sibian, Alina Graur, spune că îmbunătățirea sănătății pacienților spitalizați depinde în mare măsură de calitatea alimentelor servite, tocmai de aceea, în meniuri se regăsesc fructe și legume de sezon.

Toți pacienții care au fost internați la Spitalul TBC din Sibiu, la externare, au avut doar cuvinte de laudă. Condițiile sunt exemplare, medicii sunt profesioniști, iar mâncarea este ca la mama acasă. Iar cine spune că hrana oferită în spitale nu are gust, se înșală amarnic.

Persoanele bolnave, internate la Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu, primesc zilnic trei mese principale (mic dejun, prânz, cină), dar și două gustări (la ora 10.00 și la ora 15.00). În meniul pacienților se regăsesc ciorbe de legume, ciorbe de perișoare, supe cu găluște, tocăniță de pulpă de porc cu garnitură, papricaș de pui, mămăliguță cu brânză și omletă, spanac cu friptură de porc, varză a la Cluj, ficăței de pui cu cartofi țărănești sau piure, ardei umpluți, friptură de pulpe de pui cu pilaf de orez. De asemenea, pentru cină se pregătesc mâncăruri precum salată orientală cu ou, macaroane cu brânză, cartofi franțuzești, pilaf cu ciuperci, ficăței de pui cu cartofi piure sau cu mămăliguță. În plus, tot la TBC, în fiecare toamnă, în blocul alimentar se fac pregătirile pentru iarnă: se pun la conservat sute de kilograme de legume, care în sezonul rece suplinesc lipsa legumelor și fructelor proaspete.

„Considerăm că de calitatea alimentelor servite depinde în mare măsură îmbunătățirea sănătății pacienților spitalizați. De aceea, bolnavilor internați în spitalul nostru încercăm să le oferim pe tot parcursul anului fructe și legume de sezon. În plus, pentru ca și în sezonul rece să putem asigura aportul de nutrienți necesari și vitamine, în fiecare toamnă bucătăresele noastre conservă natural peste o tonă de legume. Printre preparate se numără pasta de ardei capia, salate de ardei gras și roșii, precum și murături asortate, conținând castraveți, varză și conopidă. Astfel, noi ne străduim să pregătim din timp provizii, la fel cum preparăm și acasă. Acest lucru presupune mai multă muncă, dar ne oferă și posibilitatea de a face economie”, spune Alina Graur, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

În fiecare lună, spitalul TBC face chiar și un sondaj în rândul pacienților pentru a vedea cât de mulțumiți sunt de servicii, iar majoritatea gândesc același lucru: mâncarea din spital parcă ar fi de la restaurant. „Potrivit chestionarelor de satisfacție a pacienților, realizate lunar de către departamentul Managementul Calității din cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu, calitatea hranei este apreciată de bolnavii internați ca fiind foarte bună și bună”, potrivit reprezentanților spitalului.

Dana Budeanu laudă spitalul TBC

Vestea că mâncarea de la TBC Sibiu are gust ca la mama acasă a ajuns și la cei care nu au fost internați aici. Dana Budeanu a lăudat public mâncarea de la Spitalul de Pneumoftiziologie, cerându-le spitalelor din țară să ia exemplul. „Ia uitați la spitalul TBC Sibiu??? Se străduiesc și pot și vor și n-au bugetele de la Nasta! Cum facem? Sunați la ei, poate vă ajută!”, a scris Dana Budeanu pe Facebook. Aceasta a atașat și o serie de imagini primite de la următorii ei.

Bucătăresele cu experiență pregătesc și meniuri festive – De Paști pacienții ciocnesc ouă roșii

Toată mâncarea de la TBC este gătită cu drag de bucătăresele angajate în blocul alimentar al spitalului, care au o experiență de douăzeci de ani în domeniu. Totodată, contractele pentru aprovizionarea cu alimente se fac din timp și pe o perioadă mai lungă, pentru a nu exista discontinuități în asigurarea hranei.

„Pentru aprovizionarea cu alimente încheiem contracte în sistemul de achiziții publice pentru perioade mai lungi de timp, 1 an, 2 ani, pentru a evita să avem discontinuități în asigurarea hranei pentru bolnavi. Totuși, în ultima perioadă era tot mai greu ca furnizorii să își mențină pretul la alimentele contractate, din cauza majorărilor de pe piață. De aceea, am primit cu bucurie vestea că alocația de hrană pentru pacienți va fi majorată. Nu în ultimul rând, bucătăresele angajate în blocul alimentar al spitalului au experiență în medie de aproximativ 20 de ani, astfel încât profesionalismul și dedicarea lor sunt de apreciat și ne bucură foarte mult când pacienții noștri se arată mulțumiți de calitatea hranei oferite. Menționăm că le oferim pacienților noștri și meniuri festive cu ocazia sărbătorilor – de Crăciun, de Paști, de Revelion. Astfel, în meniuri, cu aceste ocazii, regăsim printre felurile preparate drob, ouă roșii, ceapă verde, sarmale, cozonac, portocale”, adaugă Alina Graur, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Nimeni nu își dorește să-și petreacă sărbătorile în spital. Dar, dacă asta se întâmplă, pacienții care ajung la Spitalul TBC au parte de toate bunătățile. Și anul acesta, de sărbătorile pascale, se vor ciocni ouă roșii și se vor mânca sarmale și drob.

De 1 martie, femeile internate au primit un mărțișor, dar și un meniu dulce – plăcinte cu brânză. Iar de Crăciunul trecut, la fel, meniul a fost unul festiv: sarmale cu mămăligă, supă cu găluște și multe alte rețete cu gust.

Ultima oră

Comentariul meu