Începe sezonul căpușelor - Cum să ne ferim de ele

În fiecare primăvară încep discuțiile despre căpușe. Ne ferim de ele, ne îngrozim când auzim că cineva a fost mușcat, iar dacă noi suntem în situație, căutăm repede ce este de făcut. Și asta pentru că prin mușcătura lor se poate transmite boala Lyme, foarte perfidă dacă nu este descoperită și tratată la timp. Iar statisticile DSP Sibiu arată că în lunile mai- iulie sute de sibieni sunt mușcați de aceste mici insecte.

Odată cu primăvara tot mai mulți sibieni ajung la spital pentru a le fi extrase căpușele din corp. Statisticile Direcția de Sănătate Publică Sibiu arată că lunile mai, iunie și iulie sunt cele mai „periculoase”. Atunci căpușele ”atacă„ din toate părțile și sute de sibieni sunt mușcați.

Astfel, dacă în martie 2020, 3 sibieni au fost mușcați, iar anul următor 9, în luna mai explodează cazurile. În anul 2020, 86 de sibieni au fost mușcați de căpușe, în luna iunie 383, iar în iulie 318. Anul trecut situația a evoluat cam la fel: în mai au fost înregistrați 209 sibieni ca fiind mușcați de căpușe, în iunie 306, iar în iulie 254. Aceste cifre sunt cele oficiale, a celor care au ajuns la spital pentru a le fi extrasă căpușa. Cei care au făcut asta acasă, singuri, cresc cu siguranță statisticile.

  2020 2021
ianuarie 0 0
februarie 0 0
martie 3 9
aprilie 11 59
mai 86 209
iunie 383 306
iulie 318 254
august 65 20
septembrie 22

3

octombrie 0 2
noiembrie 0 0
decembrie 0 0
TOTAL 888 862

Extragerea căpușelor de către cei mușcați nu este deloc indicată. Și asta pentru că, dacă o părticică din corpul ei rămâne în piele poate duce la complicații. Indicat este ca în astfel de cazuri sibienii să se adreseze medicilor pentru ajutor.

Căpușele trăiesc în iarbă, așa că se pot agăța de corpul uman chiar în curtea casei. Mușcătura de căpușă nu doare în general, așa că Cel cai bine este ca atunci când intrați în casă să vă verificați corpul sau pe cel al copiilor.

Medicul care vă va extrage căpușa vă poate îndruma spre analize medicale la o anumită perioadă de timp pentru a vedea dacă acea căpușă v-a transmis vreo boală.

Căpuşele pot provoca boala Lyme

Aceasta este o boală infecţioasă, articulară, neurologică şi cardiacă, al cărei agent este o bacterie din familia spirochetelor (Borrelia burgodoferi – transmisă prin înţepătura de căpuşă).

Boala Lyme se manifestă, la început, prin febră, dureri articulare şi musculare. Ulterior, apar simptome neurologice, cardiace şi inflamaţii articulare.

Ultima fază a simptomelor poate apărea la câţiva ani după înţepătură, cu reumatism cronic al articulaţiilor şi atingeri cerebrale.

În stadiu incipient, boala Lyme se tratează cu antibiotice, însă aceasta poate lăsa sechele pe toată durata vieţii.

Ultima oră