piața cibin plină de bunătăți de sezon - rețete detox de la comercianții de urzici și leurdă

Când e mai bine să faci o cură de detoxifiere, dacă nu primăvară? Tarabele piețarilor sunt pline de verdețuri proaspete, aranjate și udate constant pentru a rămâne verzi până se găsește cineva să le cumpere.

În această perioadă, la mare căutare în Piața Cibin sunt urzicile, leurda și spanacul. Cu doar câțiva lei poți face o salată sau o ciorbă, perfecte pentru detoxifierea și revigorarea organismului, în plină primăvară.piața cibin plină de bunătăți de sezon - rețete detox de la comercianții de urzici și leurdă

Am întrebat mai mulți piețari rețete pentru a găti urzicile și leurda. Dana Maria este una dintre persoanele care vând în piață doar urzici și leurdă. În timpul în care nu a venit nimeni la tarabă,  ne-a spus o rețetă cu urzici, specifică zonei Ardealului, și ce putem pregăti din leurdă. O legătură de leurdă costă un leu, iar pentru o ciorbă sunt necesare cel puțin 7-8 legături și pentru salată 2-3 legături.

“Le spălați, le fierbeți, le tocați și după aceea le prăjiți cu usturoi, cu ceapă  și ultima dată le stingeți cu lapte și faceți ouă ochiuri sau ce preferați. Dacă le faceți de post le stingeți cu apa în care le-ați fiert. Așa se face la noi, în Ardeal. Leurda se face la fel, doar că din leurdă se face atât ciorbă, cât și salată. Noi facem ciorba de leurdă cu slăninuță. Prăjim slăninuța, prăjim ceapa, punem un pic de usturoi și după aceea călim leurda tocată mare. La final punem apă, iar pentru a o îmbogăți punem smântână, ou, lapte și iese super bună. Salata de leurdă merge făcută cu roșii și castraveți”, spune Dana. piața cibin plină de bunătăți de sezon - rețete detox de la comercianții de urzici și leurdă

Pentru o pungă de urzici plăteși între 4 și 6 lei, dar se poate și negocia în funcțe de cantitatea cumpărată. Bătrânica Vasilica Gubin ne-a recomandat și leușteanul pentru aroma sa puternică. Ea spune că merge la ciorba de pește sau la ciorba făcută din carne din miel sau de pui. În piață găsim leuștean verde, mărar și pătrunjel la doar un leu legătura.

“Leurda e bună că e naturală. O pungă de urzici e 4 lei sau trei la 10 lei. Pentru o mâncare mai sănătoasă poți să le amesteci pentru că urzicile au nevoie de usturoi și leurda îi ține locul. Eu le iau de la Tălmaciu, din pădure, de lângă stejarii aceia groși. Prima dată, le speli bine și le pui la fiert, le dregi cu un ou și puțin ulei, poate și niște smântână”, spune Vasilica.

La o altă tarabă, am găsit și ștevie cu 2 lei legătura. Maria Pârvu crede că ștevia merge în combinație cu urzicile pentru o ciorbă și mai sănătoasă.

“Urzicile se pot face ca spanacul. De post sau de dulce cu carne, cu ouă, cu lapte depinde de fiecare. Leurda se poate folosi la urzici și la spanac că e usturoi. Și ștevia se poate amesteca cu urzicile pentru ciorbă, sau simplă, cu usturoi și prăjeală. O legătură de ștevie costă 2 lei și pentru o ciorbă ai nevoie de cel puțin 3 legături”, adaugă Maria.piața cibin plină de bunătăți de sezon - rețete detox de la comercianții de urzici și leurdă

O altă opțiune de a mânca sănătos o constituie spanacul, fiind încărcat cu nutrienți și antioxidanți. Există multe moduri de a pregăti spanacul, însă rețeta pe care am aflat-o de la un comerciant din Piața Cibin este  spanacul cu bulion.

“Noi facem spanacul cu bulion. Fierbem spanacul separat, punem ceapă la călit, adăugăm morcovii și zarzavaturile, mai apoi, le fierbem pe toate într-o o cratiță, punem o mână de orez și gata. Este cea mai simplă rețetă de post”, spune un alt comerciant.

 

 

Ultima oră

Comentariul meu