de ce e nevoie de o reevaluare pneumologică de control după o pneumonie virală cu cauzată de coronavirus

Desigur că da! Cu totii știm ca infecția cu virusul SARS-Cov-2(coronavirus) se manifesta prin simptome precum febra, astenie (oboseala), tuse, cefalee (dureri de cap), mialgii (dureri musculare), durere faringiana, lipsa poftei de mancare/greață/vărsături/diaree, pierderea bruscă a mirosului (anosmie) și/sau o gustului ( ageuzie).

Cazurile usoare de pneumonie virala cu Sars Cov-2 se caracterizeaza prin modificari de mica amploare la nivel imagistic, biologic cu modificari discrete ale parametrilor si o stare generala buna, permitand tratament ambulatoriu. Cazurile moderate si severe sunt asociate cu modificari imagistice mai extinse,bilant biologic caracterizat prin inflamatie importanta, oxigenare inadecvata si stare generala alterata, necesitand internare in spital.

de ce e nevoie de o reevaluare pneumologică de control după o pneumonie virală cu cauzată de coronavirus

 

Pacientii care prezinta simptome persisente, agravate sau simptome nou aparute,in special tuse productiva, respiratie dificila, durere toracica, subfebra sau tumefierea unui membru necesita evaluare precoce. = Frecventa evaluarilor este determinata de riscul lor de forma severa, severitatea simptomelor respiratorii si capacitatea de a raporta. Cu toate acestea pentru pacientii la care exista un nivel mare de ingrijorare sunt pacientii cu vârsta peste 65 de ani sau pacienții care au unul sau mai multi factori de risc pentru boala severă ( cancer, BPOC, boli cerebrovasculare, insuficienta renala, DZ tip 1 sau 2, HIV, obezitate, sarcină, fumători etc.

Ca și investigații sunt o serie largă de examinari paraclinice care se fac in cadrul consultului. Ca si recomandări generale includ sevrajul tabagic,alimentație echilibrată, evitarea abuzului de alcool, exercitiu fizic zilnic, vaccinare antigripală și/sau antipneumococica, continuarea terapiilor de fond ale afectțunilor cronice si recomandari personalizate, adaptate pacientului evaluat pot include radiografie toracica standard/CT ,evaluare functionala respiratorie( SPIROMETRIE),PULSOXIMETRIE, analize sange și altele.

Dr. Adina Tecoanta

Medic specialist pneumolog – Specializata in Reabilitare respiratorie si Endoscopie bronsica

Clinica Proctoven 

TELEFON CONTACT: 0735545530

Ultima oră

Comentariul meu