valea hârtibaciului, magnet pentru pentru iubitorii de drumeții - cultura sașilor dusă mai departe
FOTO arhivă

Odată cu venirea primăverii, Valea Hârtibaciului devine un magnet pentru toți cei care iubesc drumețiile.

Atmosfera tihnită din aceste așezări și natura bogată sunt rețeta garantată pentru o zi menită să vă readucă liniștea. Astfel de experiențe turistice nu costă mult, iar un ghid specializat vă însoțește pe traseu, fie la pas, fie cu bicicleta.

valea hârtibaciului, magnet pentru pentru iubitorii de drumeții - cultura sașilor dusă mai departe

Vă propunem de acestă dată o drumeție pe Valea Hârtibaciului, în satul sasesc Nocrih, unde cultura vechilor sași e transmisă mai departe de un grup de cercetași.

Zeci de drumeți din toată țara, însoțiți și de prieteni necuvântători, o iau agale către dealurile împădurite. Durează un ceas până ajung în poiana unde vechii sași se adunau în fiecare duminică, relatează protv.

Ghidul, despre poiana cu pini: “Aici era zona când, în perioada sașilor, veneau și își organizau, știți ei aveau tot felul de sărbători din astea câmpenești. Și întodeauna sărbătorile astea aveau loc în afara satului undeva, într-o pădure, poieniță, erau mai romantice, mai pitorești.”

Odată ce își potolesc foamea, în mijlocul naturii, oamenii mai zăbovesc pentru a se bucura de aerul curat și de soarele blând. Apoi o iau înapoi spre sat, cu o altă stare de spirit.

Adela Dadu, ghid de turism: “Natura aduce bucurie, în primul și în primul rând. Și ne eliberează de stresul zilnic. Mulți nu se cunosc, se interacționeză, categoric au un punct comun, plăcerea de a face drumeții, așa că se leagă tot felul de lucruri. Eu zic că la sfârșitul zilei, oamenii chiar se simt împliniți.”

O drumetie de acest fel costa 60 de lei, iar pentru copii este gratis. Sunt organizate în toate anotimpurile și fac parte dintr-un amplu proiect de ecoturism inițiat în Sibiu, în urmă cu un an.

În judet sunt aproximativ 500 de kilometri de poteci și trasee, în zona munților Făgăraș și Cindrel, și peste 250 pe colinele din Valea Hârtibaciului, Valea Târnavei, Țara Secașelor, Mărginimea Sibiului și prin așezările săsești. Aproape 120 de kilometri de trasee au fost reabilitați până acum, iar anul acesta sunt în plan încă 400.

Programul drumețiilor este publicat pe pagina de Facebook a proiectului sau pe pagina de turism a județului: sibiu-turism.ro

Ultima oră

Comentariul meu

Publică