Marți, useriștii au încercat să depună o moțiune simplă împotriva ministrului Culturii, pentru validarea căreia era nevoie de un număr minim de semnături ale deputaților, conform legii. Au depus și înregistrat moțiunea, doar că – surpriză! – nu aveau semnăturile necesare. Pentru a face rost de numărul de semnături, au încercat să-i facă concurență lui Clotilde Armand la furat, așa că l-au pus pe domnul Teodor Lazăr (deputat USR) să semneze de două ori pe listă, atât la poziția 16, cât și la poziția 42. Am fost atenți și bineînțeles că i-am prins, iar moțiunea nu a mai fost citită, neîndeplinind condițiile legale. Liderul de grup al USR din Camera Deputaților a fost nevoit să-și ceară, public, scuze pentru această încercare patetică de furt.
Tot marți, useriștii au atacat la Curtea Constituțională legea trecută de Parlament prin care se permite finalizarea hidrocentralelor care au fost construite în proporție de peste 60%, iar lucrările au fost stopate în urma declarării zonelor în care s-a început construcția lor, ca arii protejate.
Useriștii încearcă să blocheze, astfel, lucrările la obiective strategice, extrem de importante. Cele mai elocvente exemple sunt:
Răstolița – hidrocentrală realizată în proporție de 92%, pentru care s-au cheltuit peste 200 de milioane de euro și care poate produce, lunar, peste 9.000 MWh;
Valea Jiului – hidrocentralele Bumbești (realizată 90%) și Dumitra (realizată 98%), pentru care s-au cheltuit deja peste 155 de milioane de euro și care pot aduce în sistem peste 21.000 de MWh, în fiecare lună.
Reamintesc că legea, inițiată exclusiv de PSD, nu dă dreptul la construirea de hidrocentrale noi în ariile protejate, ci doar la finalizarea celor construite deja în proporție de peste 60%.
Statul român are deja investiți peste 1 miliard de euro în aceste construcții, bani ce ar putea fi pierduți ca urmare a intervenției useriste. Nu este vorba doar despre bani, ci și despre cantitatea de energie hidro care se obține cu cheltuieli minime și de care avem mare nevoie. În condițiile în care ne confruntăm cu o criză de energie nu doar la nivel național, ci și global, decizia USR de a bloca această lege este profund antiromânească.
Este bine să știe sibienii ce fac useriștii trimiși în Parlamentul României!
Deputat Bogdan Trif, Președintele Organizației Județene PSD Sibiu