Târgul de Cariere din Sibiu - Tinerii caută job-uri în domeniul studiat

După trei ediții online și una hibrid, Târgul de Cariere și-a deschis porțile marți, la ora 11, la Hotel Ramada. Reprezentanții celor 20 de companii participante la eveniment așteaptau cu nerăbdare să interacționeze față în față cu candidații.

Companii ca: Vitesco Technologies, Continental, Ifm, Bertrandt, Azets, CGS, E-on și multe altele au început recrutarea imediat ce tîrgul s-a deschis. Zeci de candidați s-au aglomerat  în jurul orei 12, în primazi a târgului curioși să afle ce oportunități sunt.

Efectele pandemiei încă sunt resimțite în rândul angajatorilor

Angajatorii văd Târgul de Cariere ca pe o oportunitate de a fi mai aproape de persoanele care încercă să aplice pentru un internship sau să își găsească un loc de muncă. Companiile mari încă simt efectele pandemiei, dar  încearcă să se mobilizeze și să atragă câți mai mulți candidați.

„Sperăm ca după pandemie să ne revenim la normal, să revină candidații cu CV-urile în mână, nu numai online. Să purtăm discuțiile față în față, discuții ce ne apropie foarte mult de candidat. Ajungem la multe înțelegeri mai rapid referitoare la job, la ce oferim noi, la salarizare sau la bonusuri. Ne-am bucura să vină în număr cât mai mare să putem să interacționăm cu ei. În prezent, E.ON Dialog Sibiu are 330 de angajați și suntem dispuși să mai angajăm peste 200 de candidați pentru posturi ca: back-office, customer service, și pe viitor și în cadrul  proiectelor de IT”, spune Robert Voiculescu, reprezentantul companiei E.ON.

În cadrul Târgului de Cariere au fost  prezenți reprezentanți din domeniul automotive, dispuși să angajeze un număr mare de persoane. Piața de producție auto continuă să fie afectată și în prezent de pandemie, dar cu toate acestea companiile au nevoie de personal.

„Clienții din partea industriei automotive încă nu simt stabilizarea pieței. Pentru că suntem o întreprindere care producem pentru clienți, depindem de comenzile pe care ei ni le trimit. Noi nu simțim că lucrurile merg într-o direcție bună și așteptată de toată lumea. După pandemie a venit un alt eveniment neplăcut, care  trebuie să recunoaștem că are impact asupra noastră. În general, atenția este pe partea de cercetare – dezvoltare. Încercăm să ne consolidăm o echipă atât prin perspectiva numărului de angajați cât și prin prisma competențelor. Piața este foarte puternică și toată lumea caută în domeniul acesta”, spune Sorin Țopa, reprezentant Marquardt.

 Găsirea oamenilor calificați și promovarea companiei, două dintre motivele participării la Târgul de Cariere

Alți angajatori se confruntă cu lipsa personalului calificat. Alex Badea, reprezentantul Ipso Agricultură , spune că pandemia nu i-a afectat în vreun fel.

„Pandemia în domeniul nostru nu ne-a afectat pentru că în agricultură trebuie să mergem înainte. Problema este că, la acest moment, nu găsim suficient de mulți oameni calificați cu tot  cu evenimente, târguri, portaluri de recrutare. Foarte dificil ajungem la ei sau ei la noi. În principiu, posturile pe care le avem permanent deschise sunt în zona de tehnică. Căutăm oameni care au cunoștințe de mecanică, hidraulică, reparații de întreținere pentru utilajele pe care le comercializăm.  Punem la dispoziție 30 de posturi pe țară și în Sibiu, dacă găsim oameni pregătiți nu o să spunem nu doar pentru că avem un număr limitat”.

Printre marile companii prezente la eveniment, se află și un ONG. Este vorba despre Organizația AIESEC care urmărește ca prin intermediul târgului să câștige vizibilitate în rândul tinerilor, având în vedere că și lor pandemia le-a pus piedici. „Noi urmărim să ne promovăm mai mult pentru că în ultimul an, în perioada pandemiei, am scăzut foarte mult pe partea de media și vrem să creștem, să ne cunoască lumea, și mai ales studenții. Avem oportunități de internship în străinătate pentru ca ei să se dezvolte ca și lideri, oportunități de membership și urmează ca la sfârșitul lunii mai să dezvoltăm un proiect nou”,  spune Faghi Roberto, reprezentant AISEC.

Tinerii caută să lucreze în domeniul în care studiază

Spre deosebire de angajatorii care încă sunt sceptici în ceea ce privește contextul actual, tinerii vin cu speranța să găsească jobul potrivit. Pentru ei nu contează compania, ci își doresc să lucreze în domeniul în care au terminat studiile.

„Sunt studentă în anul 2 la Informatică și m-ar interesa un internship sau un job part-time. Pentru noi, ca începători nu știu dacă contează foarte mult compania, cât să pot să mă dezvolt în ceea ce învăț momentan. Mi-aș dori ceva care promovează software. Deja am aplicat ieri la Vitesco Technologies și am avut oportunitatea să vorbesc astăzi cu ei. Deocamdată aștept perioada de după înscrieri să vedem ce va fi”, spune Alexandra.

Ediția de primăvară a Târgului de Cariere are loc  29 și 30 martie, între orele 11 și 18, la Hotel Ramada.

Târgul de Cariere din Sibiu - Tinerii caută job-uri în domeniul studiat

 

Ultima oră