pandemia i-a făcut pe oameni mai prudenți - economiile românilor din bănci au atins cote istorice
Sursa Foto - paolaivan.ro

Se pare că românii au început să se educe financiar în urma pandemiei de COVID-19. Economiile lor din bănci au atins cote istorice la finalul anului 2021. În jur de 54 de mii de persoane aveau în conturi peste 100 de mii de euro.

Este, în principal, spun finanțiștii, efectul cheltuielior anulate de restricțiile din timpul crizei sanitare. În plus, percepția publică tradițională de la noi, potrivit căreia un cont de economii este cea mai eficientă metodă de păstrare a banilor, contribuie la acest tip de comportament, potrivit știrileportv.ro.

În ultima zi a anului trecut, economiile făcute de români în bănci, în lei și valută, ca persoane fizice, au depășit 285 de miliarde de lei. Este cel mai ridicat nivel din istorie, potrivit Băncii Naționale a României.

Ce spune purtătorul de cuvânt al BNR

„Rată de economisire a populației a crescut în ultimii ani semnificativ. Mai ales că, în contextul pandemic, bună parte din accesul la servicii sau chiar la cumpărături uzuale sau mai puțîn uzuale au fost relativ îngrădite”, transmite purtătorul de cuvânt al BNR.

La finalul anului trecut, aproape 14.300.000 de mii de români aveau depozite de economii. Foarte puțini au însă depuneri de peste 100 de mii de euro, ceea ce arată că românii se străduiesc să pună deoparte din puținul pe care îl câștigă.

Peste 54.500 de români aveau depozite peste 100 mii la finalul anului trecut. Adică 0.4 la sută din totalul românilor cu depozite bancare de economii.

Depunerile în contul bancar rămân la noi și principala modalitate de economisire a persoanelor fizice. O metodă sigură, dar nu și cea mai rentabilă.

Potrivit BNR, după recordul din 2021, războiul din Ucraina i-a făcut pe unii să își retragă o parte din bani.

Ultima oră

Comentariul meu