Un ziar german a relatat zilele trecut pe larg despre condițiile pe care sunt nevoiți să le suporte lucrătorii sezonieri, mulți proveniți din zona Sibiului, la o fermă de căpșuni și sparanghel din zona Baden.
Povestea a ieşit la iveală după ce o localnică a tras un semnal de alarmă, menţionând că muncitorii trăiesc în containere şi cocioabe similare celor din Bangladesh.
Cazul a atras atenţia autorităţilor din Germania şi România deopotrivă. Deocamdată, nu se ştie nimic despre ancheta nemţilor, dar, potrivit oficialităţilor româneşti, căpşunarii care în mare parte provin din zona Sibiului ar fi bine mersi, nu sunt nemulţumiţi de condiţiile oferite de ferma pe pământurile căreia locuiesc şi muncesc de ani de zile, iar cele semnalate în presa germană nu se confirmă, relatează ziarul adevarul.ro
„Ataşatul consular a constatat că activitatea se desfăşoară în condiţii adecvate”
Aceeaşi sursă a mai menţionat şi că românii au precizat că au o relaţie bună cu angajatorul şi nu au confirmat aspectele semnalate în articolul de presă.
„Ataşatul pe probleme de muncă şi afaceri sociale a constatat că toţi lucrătorii îşi desfăşoară activitatea în condiţii adecvate de lucru, nefiind semnalate de către cetăţenii români eventuale încălcări ale legislaţiei în acest domeniu”, se mai arată în răspunsul MAE.
Cei 100 de români de la ferma din Eggenstein – Leopoldshafen provin din „diverse zone ale României”, după cum reiese din informaţiile comunicate de către fermier autorităţilor româneşti. Anterior, acesta declarase pentru presa germană că cei mai mulţi provin din zona Sibiului, unde personal s-a deplasat de-a lungul anilor pentru a recruta muncitori sezonieri. Acelaşi fermier a recunoscut de altfel, tot pentru presa germană, că oferă condiţii pe măsura unor oameni care provin din zone „fără drumuri asfaltate, cu case dărăpănate, fără sistem de canalizare şi cu conducte supraterane de gaz, unde mulţi copii nu merg la şcoală”, după cum a descris acesta situaţia muncitorilor sezonieri de acasă, din România.
Oameni care, în urmă cu două decenii, acceptau chiar să doarmă pe jos, în corturi, doar ca să muncească la ferma din Eggenstein – Leopoldshafen şi care acum par mulţumiţi de condiţiile oferite de „satul de containere / cocioabe” similare celor din Bangladesh, aşa cum a descris locul chiar femeia care a semnalat situaţia „căpşunarilor”. Prin urmare, deşi locuiesc în rulote vechi, cocioabe şi containere din tablă ondulată, „aliniate într-un spaţiu foarte mic, cu canapele uzate şi structuri şubrede”, în locuinţe acoperite cu folii pentru ca apa de ploaie să nu le inunde spaţiul interior, românii par mulţumiţi de condiţiile oferite.