spitalul judeţean sibiu renunţă la mai multe paturi covid pentru a trata pacienţi diagnosticaţi cu alte boli

Scăderea cazurilor de infecție cu SARS-CoV2 comparativ cu perioada de vârf din valul pandemic 5, respectiv numărul constat redus de pacienți COVID-19 pozitiv care au necesitat internare în ultima perioadă, au determinat necesitarea unei reorganizări a structurii temporare a SCJU Sibiu, cu scopul de răspunde eficient nevoilor pacienților care se adresează celei mai mari unități sanitare din județ. În acest sens, ca urmare a demersurilor făcute de SCJU Sibiu către Direcția de Sănătate Publică Sibiu, modificarea structurii organizatorice temporare a fost avizată.

Modificarea de structură presupune creșterea numărului de paturi non Covid de la 736 la 798 și scăderea numărului total de paturi Covid la 66.

Ca urmare a primirii avizului, la nivelul spitalului a avut loc reorganizarea zonelor „verzi” și „roșii” și adaptarea circuitelor medicale, în sensul creșterii capacității de internare și tratare a pacienților non-covid, noua structură fiind deja funcțională.

Per total (zona verde și zona  roșie) numărul de paturi în regim de spitalizare continuă este de 864.

În ceea ce privește zonele non-covid, cele mai importante modificări sunt următoarele:

  • Compartimentul Clinic Oftalmologie redevine integral verde, având un număr de 14 paturi;
  • Secția Clinică Chirurgie Plastică, microchirurgie reconstructivă este relocată în structura modulară I a SCJU Sibiu (modularul mic) – 10 paturi;
  • În Secția Secția Clinică Boli Infecțioase sunt disponibile 10 paturi „verzi”, cu circuit separat față de zona Covid;
  • Numărul de paturi din Secția Clinică Chirurgie Generală I crește de la 29 la 35 iar numărul de paturi din Secția Clinică Chirurgie Generală II crește de la 27 la 38;

Referitor la distribuirea paturilor Covid precizăm următoarele:

  • Spitalul va continua să interneze pacienți cu forme severe și critice de SARS-CoV2, aceștia urmând să fie tratați în structurile de se asistență Covid după cum urmează:
  • 35 de paturi pentru pacienții Covid pozitiv în cadrul Secției Clinice Boli Infecțioase;
  • 10 paturi ATI – Covid în structura modulară II;
  • 6 paturi pentru cazurile de factură chirurgicală care nu necesită suport de terapie intensivă, în cadrul structurii modulare II a SCJU Sibiu.
  • 13 paturi Covid pentru patologia obstetricală și ginecologică în structura Secției de Obstetrică Ginecologie;
  • 2 paturi ATI Covid – în structura ATI Ginecologie pentru pacientele Covid pozitiv care au nevoie de suport de terapie intensivă;

Subliniem că procesul de reorganizarea este unul complex și că în elaborarea noii structuri s-a luat în considerare derularea lucrărilor de reabilitare/renovare care se derulează în prezent.

Precizăm că structura este una temporară și că organizarea  actuală, cu clădiri, trasee și personal alocat este gândită pentru a putea răspunde prompt în eventualitatea unei creșteri a numărului de cazuri COVID-19 care necesită internare.

Recomandăm sibienilor să fie în continuare prudenți și să aplice, la nivel  individual, minimele măsuri de siguranță, pentru a se proteja pe sine și pe cei din jur și pentru a limita riscurile de infectare.

Ultima oră

Comentariul meu