primarul din mariupol: "situația din oraș rămâne dificilă. oamenii sunt la limita unei catastrofe umanitare"
FOTO timesofisrael.com

Primarul din Mariupol spune că toți civilii trebuie să fie evacuați din orașul ucrainean încercuit pentru a scăpa de o catastrofă umanitară.

Primarul Vadym Boichenko a declarat că 160.000 de civili sunt încă blocați în orașul portuar, fără căldură și energie electrică, scrie Reuters.

El a declarat că 26 de autobuze așteptau să evacueze civilii din Mariupol, care în mod normal are o populație de aproximativ 400.000 de persoane, dar forțele rusești nu au fost de acord să le ofere un „pasaj sigur”. El nu a precizat unde așteptau acestea.

„Situația din oraș rămâne dificilă. Oamenii sunt la limita unei catastrofe umanitare”, a declarat Boichenko la televiziunea națională: „Trebuie să evacuăm complet Mariupol”.

El a adăugat: „Federația Rusă se joacă cu noi. Suntem în mâinile invadatorilor”.

Rusia, care a invadat Ucraina la 24 februarie, neagă că a vizat civili și acuză Ucraina pentru eșecul repetat de a ajunge la un acord privind coridoarele sigure pentru civilii blocați. Președintele Vladimir Putin spune că forțele rusești se află într-o operațiune specială pentru a demilitariza Ucraina.

Mariupol este considerat în general ca fiind un „premiu strategic” pentru invadatorii ruși pentru a crea o punte între Crimeea, anexată de Moscova în 2014, și două enclave separatiste din estul Ucrainei.

Luni, Ucraina a anunțat că nu intenționează să încerce să creeze coridoare sigure în nicio parte a țării, precizând că se teme de atacurile rusești.

Ultima oră

Comentariul meu