Molidul – Pentru un decor deosebit al grădinii

Considerat bradul de Crăciun prin excelență, molidul este astăzi utilizat și pentru decorarea grădinilor, locul în casele oamenilor fiindu-i luat mai ales de speciile de brazi care nu își pierd acele. Pentru decorul grădinii, ai posibilitatea de a alege din numeroase soiuri de molid, însă este important să respecți sfaturile de plantare și întreținere pentru a te bucura cât mai mult de un molid frumos în grădina ta.

Iată câteva informații utile despre speciile de molid existente, precum și sfaturi legate de plantarea sau de întreținerea molidului.

Soiuri de molid existente

Specie de arbori ornamentali și lemnoși, cu un aspect în permanență verde, molidul este originar din regiunile temperate și reci din emisfera nordică. Utilitatea acestei specii de arbori este extrem de mare, domeniile în care este utilizat fiind numeroase. Molidul poate fi utilizat atât pentru realizarea viorilor, cât și pentru construirea de bărci, avioane sau butoaie. Însă rolul ornamental pe care îl are molidul, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă, este unul dintre cele mai cunoscute.

Există numeroase specii de molizi: molid pitic, molid argintiu, molid european, etc. toate acestea diferențiindu-se printr-un aspect deosebit, colorit variat și denumiri diferite.

Picea abies – molidul norvegian – mai este numit și brad norvegian sau brad roșu, fiind considerat de mulți brad de Crăciun. Acesta are o formă piramidală și atrage prin regularitatea formei sale. Are un frunziș dens, acele sunt dispuse în spirală, iar culoarea este verde deschis, strălucitoare mai ales pe ramuri, spre tulpină căpătând o nuanță mai închisă. Conurile acestuia sunt lungi, înguste, cilindrice, prima dată verzi, apoi brun-roșiatice.

Picea abies Pygmaea este un soi de molid pitic, ajungând la 75 de centimetri înălțime abia după 10 ani.

Picea abies Nidiformis este un molid care ia forma unui cuib la maturitate, acesta având o frumoasă pernă sferică scobită în centru. Această specie de molid poate ajunge până la un metru și jumătate în înălțime, însă lățimea poate fi de până la 3 metri. 

Picea pungens – molidul albastru – mai este numit și molidul de Colorado, originile acestuia fiind din America de Nord. Dimensiunile acestuia nu sunt atât de mari, astfel că devine molidul ideal pentru înfrumusețarea grădinii tale. Are o siluetă piramidală deosebită, respectiv o eleganță albăstruie extrem de apreciată. Conurile au un aspect decorativ deosebit, fiind mov, apoi devenind maro.

Când și cum este recomandată plantarea molidului?

Ceea ce caracterizează toate soiurile de molid este rezistența mare pe care le au acestea, dar și afecțiunea pentru medii reci, umede și aversiunea față de poluare. Molidul este ideal să fie plantat într-un loc însorit sau cu umbră parțială. De regulă, indicat este solul neutru sau sol acid. Pentru o plantare de succes, care să ofere rezultatele așteptate, ideale sunt lunile de toamnă – octombrie și noiembrie, dat fiind că înainte de căldura verii este important ca acesta să fie bine înrădăcinat.

Atunci când intenționezi să plantezi un molid, este important să ții cont și de dimensiunea pe care o va avea acesta la vârsta maturității depline. Pentru plantare, nu este nevoie decât de săparea unei gropi de trei ori mai mare decât rădăcina molidului la momentul respectiv. În cazul în care dorești să menții cultura la ghiveci, atunci acesta trebuie să fie foarte adânc.

Întreținerea și tăierea unui molid

Un alt mare beneficiu al molidului este că acesta presupune un grad minim de întreținere. Nu este nevoie decât de udare regulată în primii ani, apoi în caz de perioade de secetă severă. Este importantă fertilizarea la început de primăvară, însă tăierea/cosmetizarea prin tăiere rămâne opțională. Aceasta din urmă se aplică mai ales soiurilor pitice, însă și în cazul lor trebuie să fie vorba despre moderație.

Poate fi molidul atacat de paraziți?

Molidul este sensibil la acarienii roșii, iar în cazul unei infestări cu aceștia, nu mai este suficientă nici măcar udarea regulată din abundență. Este important să urmărești și cazurile de îngălbenire a acelor, acestea fiind specifice apariție ruginii, o ciupercă tratabilă, însă care atacă frecvent speciile de molid din grădinile oamenilor.

Utilizările molidului și beneficiile sale

Picea abies – molidul norvegian – este utilizat la scară largă în medicina naturistă: acele, lăstarii tineri și scoarța sunt utilizate pentru infuzii sau decoct pentru baie. Se pare că acestea ar avea proprietăți bactericide, fortifiante, antispastice și antiseptice. Din mugurii de molid se extrage uleiul esențial utilizat pentru masaje și difuzii, având proprietăți relaxante și purificatoare, dar și un miros subtil. Molidul poate fi utilizat și în compoziția unor feluri de mâncare sub formă de sirop, de muguri – consumați proaspeți, în salate, sau conurile la jar care aromatizează partidele de vânătoare.

Bineînțeles, nu trebuie uitat nici lemnul de molid care se bucură de o reputație bună, acesta având un alb frumos, o rezistență deosebită și fiind ușor de lucrat – toate aceste proprietăți îl fac ideal în a fi folosit pe post de cherestea în construcții, dar și în fabricarea de viori sau cutiile unor anumite instrumente muzicale.

Ultima oră