medicii de familie din sibiu nu sunt de acord să distribuie pastilele cu iod - „consumă din timpul pacienților”
foto: arhivă

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a primit, săptămâna trecută, 638.000 de pastile de iodură de potasiu, medicament care va fi administrat în cazul unei explozii nucleare. Ministrul Sănătății a anunțat că pastilele vor fi distribuite prin intermediul medicilor de familie către populație. Aceștia nu sunt însă de acord și spun că nu au fost consultați înainte, motivând că „toate aceste operațiuni consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical”. 

Pastilele de iodură de potasiu au ajuns în depozitul DSP marți. Conform documentelor, Ministerul Sănătății a trimis 628.224 comprimate, iar 9.776 de pastile au fost donate de Antibiotice Iași direct DSP Sibiu. Astfel, pentru populația județului la acest moment există în depozit 638.000 de pastile de iodură de potasiu.

Nouă patronate ale medicilor de familie din România, printre care și Patronatul Medicilor de Familie Sibiu, au anunțat, printr-un apel public comun, că nu sunt de acord cu decizia Ministerului Sănătății de a distribui în cabinete pastilele de iod către populație.

„Vă solicităm să luați act de poziția medicilor specialiști de medicină de familie cu privire la distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu prin cabinetele acestora, anunțată în presă, fără consultarea prealabilă a reprezentanților medicilor de familie. Orice atribuție administrativă așa cum este și cea recent anunțată, aduce medicii specialiști de medicină de familie în situația de a-și vedea blocată activitatea medicală, respectiv serviciile medicale acordate pacienților înscriși pe listele lor”, spun medicii de familie, printre care și cei din Sibiu.

Apel de urgență – Medicii sunt copleșiti de sarcini 

Medicii de familie din toată țara spun că toate sarcinile care li s-au dat în ultima perioadă, inclusiv distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19, consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical. 

„Recent Ministrul Sănătății a anunțat că medicii de familie vor fi implicați în distribuirea comprimatelor cu iodură de potasiu. La fel ca și decizia distribuirii tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare prin cabinetele medicilor de familie vaccinatori, acest ultim anunț ne determină să facem un apel de urgență pentru a modifica procedurile referitoare la distribuirea pastilelor de iodură de potasiu, înainte de a provoca dificultăți și chiar blocaje în acordarea serviciilor medicale de asistență medicală primară. Așa cum am arătat atunci când am solicitat decidenților să elimine prevederea conform căreia distribuirea tichetelor de masă persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 se face prin cabinetele de medicină de familie, procedura de acordare a tichetelor, prin documentația care se impune a fi întocmită încarcă și mai mult atribuțiile administrative ale medicilor de familie. În aceste condiții medicii de familie nu-și pot exercita profesia, fiind blocați de birocrația instituită de actele normative ce le reglementează activitatea. Menționăm că acordarea tichetelor de masă obligă la contactarea pacienților vaccinați, care să fie chemați să se întoarcă în cabinet, să fie programați pentru ridicarea tichetelor, să se întocmească registrul de evidenţă, să se completeze tichetele de masă (câte cinci pentru fiecare persoană vaccinată) cu datele personale ale beneficiarilor, acestea urmând să fie completate la momentul distribuirii acestora. Toate aceste operațiuni consumă din timpul acordat pacienților și afectează grav calitatea actului medical, în aceste condiții medicii de familie fiind nevoiți să renunțe la vaccinarea în cabinete”, se arată în comunicatul patronatelor. 

„Distribuire medicamentelor, serviciu ce ține de profesia de farmacist”

Medicii de familie spun că ei nu sunt furnizori de medicamente. „Medicii specialiști de medicină de familie sunt eminamente furnizori de servicii medicale, iar serviciile farmaceutice, așa cum este și distribuirea medicamentelor, aparțin exclusiv profesiei de farmacist. Facem apel pe această cale la decidenții din sănătate pentru a respecta dreptul cetățenilor la asistența medicală primară, fără ca medicina de familie să fie pusă în rolul distribuitorilor de medicamente pentru o perioadă de timp în care să se blocheze complet furnizarea de servicii medicale curative în cabinetele medicilor de familie”.

Cât ar dura să fie distribuite pastilele – Medicii ar lucra 20 de ore pe zi

În România există 10.000 de medici specialiști în medicină de familie pe listele cărora sunt înscriși în jur de 16.000.000 de pacienți. Durata estimativă pentru distribuirea pastilelor de iod este de trei săptămâni. 

 „La un număr mediu de 2200 pacienți înscriși pe listele medicilor de familie, zilnic ar trebui să se distribuie pastile unui număr de circa 150 pacienți, la cinci minute pentru fiecare pacient, rezultă un program exclusiv pentru distribuirea pastilelor de iodură de potasiu de 12,5 ore/zi. În cabinetele de medicină de familie există un medic și un asistent medical, care trebuie să asigure conform contractului încheiat cu casa de asigurări de sănătate un program de consultații zilnic de minim 5 ore la cabinet și 2 ore consultații la domiciliu, în medie 35-40 consultații/zi. Rezultă că medicul de familie va avea un program de cca 20 ore/zi, ceea ce în opinia Ministerului Sănătății reprezintă un ”minim efort” din partea medicilor de familie”, se arată în apelul public al patronatelor.

Comunicatul a fost semnat și de Patronatul Medicilor de Familie din Sibiu prin președintele dr. Codruța-Leontina Popescu.

Ultima oră

Comentariul meu