Cifrele Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că Timişul este judeţul din România cu cele mai multe oi: peste 608.000 de capete. Pe locul doi este Sibiul, cu 548.000 de capete, iar pe trei este plasat Aradul, cu 434.000 de oi.
Datele INS arată că în anul 1990, în România era puţin peste 14 milioane de oi. Cele mai multe, 638.000, erau crescute în judeţul Constanţa. Timişul era pe doi, cu 593.600 de capete, iar Botoşaniul pe locul trei, cu 562.500 de oi. Sibiul, judeţ renumit în toată ţara pentru ciobanii săi, se afla pe locul 17, cu 367.500 de oi, transmite adevarul.ro.
La următoarea raportare a INS, în 1995, s-a ajuns la doar 10,4 milioane de oi. Cifrele au scăzut în toate judeţele, Constanţa ajungând de pe primul loc în 1990, pe locul cinci, cu 391.640 de oi. În 1995, Timişul a trecut pe primul loc, având 447.800 de oi. Botoşaniul s-a menţinut în top, plasându-se pe locul doi, cu 442.400 de capete, iar Iaşiul a ajuns pe trei, cu 433.660 de oi. În 2000, România a înregistrat o nouă scădere a numărului de oi crescute la nivel naţional, ajungându-se la 7,6 milioane de capete, aproape la jumătate faţă de anul 1990.
În anul 2000, cu peste 364.000 de capete, judeţul Iaşi a fost judeţul cu cel mai mare număr de oi din România. Pe locul doi s-a plasat Timişul, cu 338.000, iar pe trei Tulcea, cu 335.000. Constanţa, cu 638.000 de oi în 1990, a ajuns în 2000 la doar 242.000 de oi.
În anul 2005, pentru prima dată după Revoluţie, scăderea efectivului de oi de la nivel naţional a fost una mică, fiind înregistrate la nivel naţional 7,6 milioane de oi, cu doar câteva câteva zeci de mii de oi mai puţin decât în 2000. Astfel, în 2005, arată datele INS, Sibiul devine judeţul cu cel mai mare număr de oi din România: aproape 507.000 de oi. Judeţul Cluj Timiş ocupă locul doi cu 417.000 de capete, iar Clujul urcă pe trei, cu aproape 326.000 de capete.
În 2010, pentru prima dată în cei 20 de ani de la Revoluţie, numărul oilor din România înregistrează o creştere, ajungându-se la peste 8,4 milioane de capete la nivel naţional. Sibiul rămâne pe primul loc cu peste 555.000 de oi. Pe doi se plasează judeţul Cluj, cu peste 353.000 de capete, iar pe trei Timişul cu aproape 350.000 de oi. Constanţa ajunge pe locul nouă cu un efectiv de 271.000 de oi.
Anul 2015 înregistrează o nouă creştere a efectivelor de oi crescute la nivel naţional. Cifrele INS arată că în anul 2015, în toată ţara erau crescute peste 9,8 milioane de oi. Anul 2015 este şi anul în care judeţul Timiş preia supremaţia numărului de oi, ajungând pe primul loc, cu peste 613.000 de oi. Sibiul coboară pe doi, cu aproape 575.000 de capete, iar pe trei urcă Mureşul, cu un efectiv de aproape 458.000 de oi. Iaşiul, care avea în anul 2000 peste 364.000 de oi şi era lider naţional în domeniu, ajunge în 2015 până pe locul 15, cu 250.000 de capete.
În 2020, de când sunt ultimele date disponibile ale INS, arată că numărul efectivelor de oi din România a ajuns la aproape 10,3 milioane, foarte aproape de numărul de efective din 1995. În 2020, arată datele de la Statistică, Timişul rămâne pe primul loc în topul efectivelor de oi de la nivel naţional, cu peste 608.000 de capete. Judeţul Sibiu a rămas pe locul doi, cu 548.000 de oi. Pe podium a urcat şi Aradul, care a înregistrat un efectiv de 434.000 de animale.
Potrivit directorului Direcţiei de Statistică Timiş, Sorin Belea, explicaţia pentru care Timişul este „fruncea” la numărul de oi este acela că mulţi ciobani din Sibiu s-au mutat în Timiş pentru că este o climă mai favorabilă. „„Recensământul agricol s-a încheiat, dar aşteptăm datele. Valoarea producţiei agricole arată că suntem pe locul întâi la producţia animală şi agricolă, suntem pe primul loc şi la ovine, nu este Sibiul, ci Timişul, dar şi la porcine. Explicaţia este că foarte mulţi oieri din zona Sibiu au venit în Timiş şi au obţinut păşuni deoarece clima în timpul iernii este mult mai bună”, a explicat Belea.