șeful delegației ruse la negocierile cu ucraina: "de acum este în joc însăși existența federației ruse"
FOTO arhivă

Șeful delegației pentru negocierile cu Ucraina (un sfătuitor apropiat al lui Putin) spune că “de acum este în joc însăși existența Federației Ruse”. Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că Rusia poate folosi arme nucleare “dacă se confruntă cu o amenințare existențială.”

Potrivit agenției Ria Novosti (organ de propagandă al Kremlinului), Vladimir Medinski, consilier al lui Vladimir Putin și șeful delegației rusești la discuțiile cu Ucraina a declarat la o ședință a comisiei interdepartamentale de educație istorică că “De acum este în joc însăși existența Federației Ruse, pentru că țările occidentale urmăresc distrugerea și dezintegrarea sistemului politic”.

Cu o zi înainte, într-un interviu la CNN, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a refuzat să excludă posibilitatea ca Rusia să utilizeze arme nucleare împotriva a ceea ce Moscova a considerat o “amenințare existențială”. Întrebat în ce condiții ar putea Rusia să recurgă la armamentul nuclear, Peskov a răspuns: “dacă este o amenințare existențială pentru țara noastră, atunci există o posibilitate”.

Declarațiile celor doi oficiali ruși (ambii foarte apropiați de Vladimir Putin) vin pe fondul informațiilor privind existența pe ordinea de zi a Summitului NATO de la Bruxelles a stabilirii unei proceduri de reacție pentru situația în care Rusia ar folosi în Ucraina arme de distrugere în masă (chimice, biologice, nucleare). Această informație a fost transmisă anterior de The NY Times, iar joi dimineața, înainte de summit, Jens Stoltenberg a răspuns unei întrebări referitoare la acest lucru: “Orice folosire a unor arme chimice ar schimba fundamental natura conflictului. Ar avea consecințe extinse și severe.”

Ultima oră

Comentariul meu