Rusia a început să tragă asupra orașului asediat Mariupol din Marea Azov, a declarat un oficial american de rang înalt din domeniul apărării, în timp ce o contraofensivă ucraineană pare să respingă forțele rusești din jurul capitalei, Kiev.
Rusia nu exclude folosirea armelor nucleare: Purtătorul de cuvânt principal al președintelui rus Vladimir Putin a recunoscut că Rusia nu și-a atins încă niciunul dintre obiectivele sale militare în Ucraina și a refuzat să nege faptul că Moscova ar putea recurge la utilizarea armelor nucleare. Dmitri Peskov, vorbind pentru CNN, a refuzat în mod repetat să excludă faptul că Rusia ar lua în considerare folosirea armelor nucleare împotriva a ceea ce Moscova consideră a fi o „amenințare existențială”.
Mai multe discuții: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că discuțiile cu Rusia sunt în curs de desfășurare. Între timp, guvernul francez a declarat că nu se întrevede niciun acord de încetare a focului, după ce președintele Emmanuel Macron a vorbit separat cu omologii săi rus și ucrainean.
Sancțiuni suplimentare: Președintele american Joe Biden intenționează să aplice sancțiuni în această săptămână pentru sute de ruși care servesc în corpul legislativ inferior al țării, a declarat un oficial. Biden va anunța noile sancțiuni împotriva membrilor Dumei în timp ce se află în Europa pentru o serie de summituri rapide în această săptămână.
Contraofensiva ucraineană: Forțele ucrainene au încercat să recupereze teritoriu în ultimele zile, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Acestea au preluat controlul asupra Makariv, un oraș aflat la 50 de kilometri vest de Kiev, au declarat Forțele Armate ale Ucrainei într-o postare pe Facebook. Există, de asemenea, indicii că forțele ruse s-auretras la nord de Kiev, în zonele pe care le-au deținut aproape de la începutul invaziei.
Rusia atacă dinspre mare: Atacurile asupra orașului critic de coastă Mariupol provin de la navele ruse din Marea Azov, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării. Orașul a fost deja supus unui bombardament continuu al Rusiei, cu lansări de rachete cu rază lungă de acțiune și artilerie în afara orașului. Separat, rușii au aproximativ 21 de nave în Marea Neagră, a precizat oficialul. De asemenea, a apărut o înregistrare video care arată lansarea de rachete de croazieră de pe o navă aflată în largul coastei Crimeii, la vest de orașul Sevastopol. Videoclipul, care a fost geolocalizat de CNN, arată rachetele îndreptându-se spre Ucraina.
Petrolul rusesc: Gigantul energetic francez TotalEnergies a declarat că va înceta să mai cumpere petrol și produse petroliere rusești până cel târziu la sfârșitul anului 2022, „având în vedere înrăutățirea situației din Ucraina”, potrivit unui comunicat de presă al companiei. TotalEnergies a avertizat că va continua să cumpere gaze naturale din Rusia.
Belarus s-ar putea alătura războiului: SUA și NATO consideră că Belarus s-ar putea alătura „în curând” Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, au declarat pentru CNN oficiali americani și NATO, și că această țară ia deja măsuri în acest sens. Este din ce în ce mai „probabil” ca Belarus să intre în conflict, a declarat luni un oficial militar NATO.