Numărul total de infecţii cu coronavirus din Coreea de Sud a depăşit 10 milioane, sau aproape 20% din populaţia ţării, au declarat miercuri autorităţile.
Potrivit acestora, creşterea numărului de cazuri grave şi decese pun o presiune din ce în ce mai mare asupra crematoriilor şi a caselor funerare la nivel naţional, scrie Reuters.
Agenţia pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Coreea (KDCA) a raportat marţi 490.881 de cazuri, al doilea cel mai mare număr zilnic după recordul de 621.205 înregistrat pe 16 martie. Numărul total de cazuri a crescut la 10.427.247, cu 13.432 de decese.
Ratele de infecţie şi deces din ţară sunt încă mult sub cele înregistrate în alte părţi ale lumii, deoarece aproape 87% din cei 52 de milioane de locuitori ai Coreei de Sud sunt vaccinaţi, 63% dintre cetăţeni având şi doza suplimentară de rapel.
Potrivit datelor, numărul morţilor aproape s-a dublat în doar aproximativ şase săptămâni, decesele zilnice ajungând la 429 vinerea trecută, alimentând cererea pentru aranjamente funerare.
Ministerul Sănătăţii le-a cerut luni celor 60 de crematorii din toată ţara să-şi prelungească programul pentru a putea face faţă numărului în creştere de cadavre, iar celor 1.136 de pompe funebre, capabile să depoziteze aproximativ 8.700 de cadavre, să-şi lărgească spaţiile de stocare.
„Capacitatea crematoriilor este în creştere”, a spus oficialul ministerului Son Young-rae. „Dar există încă diferenţe regionale”.
Autorităţile au mărit deja capacitatea zilnică combinată de incinerare de la aproximativ 1.000 la 1.400 pe zi, începând de săptămâna trecută. Dar un număr mare de cadavre au continuat să fie raportate în zona dens populată din Seul, a declarat Son.
Datele Ministerului Sănătăţii au arătat că cele 28 de crematorii din oraşul Seul funcţionau luni la o capacitate de 114,2%, în timp ce raportul era de aproximativ 83% în alte regiuni precum Sejong şi Jeju.
Crematoriilor li se va permite temporar să primească rezervări din afara regiunilor lor, fapt care este în prezent interzis de unele guverne locale, pentru a uşura acumularea, a spus Son.
Numărul pacienţilor în stare critică a crescut peste 1.000 în ultimele două săptămâni, dar ar putea ajunge la 2.000 la începutul lunii aprilie, a declarat un alt oficial al ministerului Sănătăţii, Park Hyang. Aproximativ 64,4% din paturile unităţii de terapie intensivă sunt ocupate miercuri, comparativ cu aproximativ 59% cât s-a înregistrat cu două săptămâni mai devreme.
Ca parte a eforturilor de a reduce cazurile grave şi decesele, agenţia de siguranţă a medicamentelor din Coreea de Sud a acordat aprobarea de urgenţă pentru utilizarea pilulei de tratament COVID-19 de la Merck & Co Inc pentru adulţi.
Comprimatul de molnupiravir, marca Lagevrio, este al doilea antiviral oral autorizat în Coreea de Sud, după Paxlovid de la Pfizer Inc.
Lagevrio va fi permis numai pentru pacienţii care au peste 18 ani şi nu pot fi trataţi cu medicamente injectabile sau cu Paxlovid, potrivit declaraţiilor agenţiei de siguranţă a medicamentelor.
Ministerul Sănătăţii a declarat că primul transport de pastile Lagevrio pentru 20.000 de persoane este aşteptat să sosească joi.
„Sistemul medical este supus unei presiuni substanţiale, deşi deocamndată se află la un nivel operaţional”, conform declaraţiilor lui Park.