Ce cărți caută sibienii în librării și ce preferă hoții de cărți la Sibiu

Deși tehnologia câștigă tot mai mult teren în fața cărților așa cum le știm dintotdeauna, atât prin comerțul online, cât și prin cărțile electronice, sibienii încă intră în librării. Am fost  în cele mai cunoscute librării din oraș: Humanitas și Diverta, ca să vedem care sunt cele mai căutate titluri.

Adulții aleg cărțile de economie și dezvoltare personală – Cartea părintelui Necula e în top

Situația pandemică din ultimii doi ani a făcut ca tot mai multe persoane să-și îndrepte atenția spre cărțile de economie, dezvoltare personală, psihologie sau non-ficțiune. Astfel, printre cele mai căutate titluri de sibieni, la Humanitas se găsesc: „Când corpul spune nu”, scrisă de Gabor Maté, la prețul de 45 de lei. Un studiu despre stres și influența lui asupra sănătății noastre psihice și fizice. De asemenea, o carte foarte căutată la prețul de 44 de lei este „Despre sensul vieții”, scrisă de Părintele Necula, o invitație la unitate, credință și adevăr.

Află și povestea motanului din librăria Humanitas, de la Sibiu.

La Diverta, „Tată bogat, tată sărac. Educația financiară în familie”,de Robert Kiyosaki, se află pe unul dintre rafturile de la categoria „Top carte” și are prețul de 45 de lei. O carte care anulează mituri precum trebuie să câștigi mult ca să te îmbogățești sau desfințează ideea potrivit căreia dacă ai o casă, ești înstărit.

În ambele librării se găsesc în topul preferințelor, „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”, de scriitorul israelian Yuval Noah Harari, și costă puțin peste 60 de lei, o analiză a istoriei oamenilor care abordează cele mai mari probleme ale istoriei și ale lumii moderne și „Inteligență emoțională”, de Daniel Goleman, cu prețul de 51 de lei, cartea care ne învață importanța emoțiilor în dezvoltarea personalității umane.Ce cărți caută sibienii în librării și ce preferă hoții de cărți la Sibiu

 

Adolescenții caută romanele și cărțile de fantezie

În rândul adolescenților, cărțile care se cer la școală continuă să fie și cele mai căutate. Pe lângă clasicele opere,cărțile cele mai apreciate rămân cele de fantezie și, bineînțeles, romanele de dragoste.

În discuția avută cu unul dintre librarii de la Humanitas, am aflat că: „tinerii cumpără ce este în trend la momentul respectiv. De obicei, aleg cărțile noi apărute care sunt expuse la intrarea în librărie, iar când acestea sunt înlocuite, vin și întreabă, iar noi le arătăm unde  le pot găsi”.

Unul dintre romanele preferate ale tinerilor este „Amândoi mor la sfârșit”, scrisă de autorul american Adam Silvera captivându-i cu povestea dintre doi oameni a căror viață se schimbă într-o singură zi, la prețul de 45 de lei. De asemenea, și romanul autoarei Tricia Levenseller, „Umbrele care ne despart”, în care „Alessandra vrea să obțină cu orice preț coroana Regelui Umbrelor. Chiar dacă va fi nevoie să-l ucidă. Dar dacă asta înseamnă, de fapt, să-și piardă inima?”, este un bestseller, la prețul de 49 de lei.

Ce cărți caută sibienii în librării și ce preferă hoții de cărți la Sibiu

Nuvelele scrise de autorul britanic Roald Dahl, în topul căutărilor

La categoria copii,sunt foarte căutate nuvelele și povestirile scrise de autorul britanic Roald Dahl. Titluri ca: „Danny, campionul lumii”, „Charlie și Marele Ascensor de Sticlă” sau „Domnul Fox, vulpoi fantastic” se află printre preferatele celor mici și au prețuri între 30 și 40 de lei.

În același timp, o serie de succes este „Jurnalul unui puști”,de Jeff Kinney, la prețul de aproximativ 30 de lei. Cărțile prezintă viața unui puști Greg Heffley, care are probleme specifice vârstei lui. La fel de căutată este seria scriitoarei Rachel Renee Russell, „Însemnările unei puștoaice”, ce cuprinde „povestiri dintr-o viață nu atât de fabuloasă”, la un preț de 30 de lei.

țCe cărți caută sibienii în librării și ce preferă hoții de cărți la Sibiu

Sibienii cred că “Despre sensul vieții” este un cadou perfect -Este cea mai vândută carte, la Librăria Humanitas

Pentru cadouri, sibienii cumpără cărți de dezvoltare personală, polițiste, memorii, jurnale și ficțiune. La Humanitas, „Despre sensul vieții”, dialogul dintre Mihai Morar și Părintele Nicula, este cea mai cumpărată carte pentru cadouri. În schimb, la Diverta, cărțile pentru copii  sunt foarte căutate, probabil și pentru că profilul este mai degrabă îndreptat către elevi, avînd și sectorul de papetărie. „De obicei, când vin să cumpere un cadou ei deja au o idee. De exemplu, unui bărbat i s-a părut potrivit să îi cumpere soției o carte despre familia Kennedy, ea fiind pasionată de subiect. Alții aleg de la rafturile unde sunt cărțile de istorie sau ficțiune, în funcție de preferințe. Nu e o regulă anume”, spune Diana, de la Diverta.

Ce preferă hoții de cărți

Fie că vorbim de cărți de drept, de medicină sau de cărți pentru copii, oamenii continuă să își însușească lucruri care nu le aparțin. Rechizitele școlare sunt și ele o țintă pentru hoți, markerele dispărând cel mai rapid. “Nu cred că există librărie unde nu se fură. Eventual să fie foarte mică, să poți vedea tot ce se întâmplă, altfel e imposibil să fii atent la fiecare persoană, mai ales dacă librăria este mare ca aceasta”,  a explicat librarul de la Humanitas.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică