Mariupol, unde locuiau cândva peste 450.000 de oameni, a fost „redus la cenușă”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce noi imagini arată că forțele ruse s-au masat în jurul orașului portuar din sud. Oficialii ucraineni au respins luni un termen limită impus de Rusia pentru a preda orașul.
Un tabloid rusesc a publicat, apoi a retras ulterior, un raport potrivit căruia Ministerul rus al Apărării ar fi înregistrat moartea a aproape 10.000 de militari în timpul invaziei.
Summit în Europa pentru a discuta despre război: Președintele american Joe Biden și alți lideri mondiali speră să finalizeze și să prezinte un pachet de noi măsuri pentru a pedepsi Rusia, a ajuta Ucraina și a demonstra unitatea occidentală în cadrul unei serii de summituri de urgență în Europa în această săptămână. Dar, în afara unei demonstrații dramatice, puțini observatori cred că liderii pot cădea de acord asupra unor măsuri suficiente pentru a pune capăt vărsării de sânge sau pentru a-l descuraja pe președintele rus Vladimir Putin să își continue atacurile. Biden nu are „niciun plan” de a vizita Ucraina, a precizat Casa Albă.
Votul popular: Președintele ucrainean a declarat că orice modificări constituționale care se referă la garanțiile de securitate din țară vor trebui să fie stabilite printr-un referendum. Zelenski a declarat că nu s-a întâlnit cu negociatorii ruși în timpul recentelor discuții de pace, dar a spus delegației sale că orice compromis semnificativ ar necesita un vot al poporului.
Inundații și incendii: Noi imagini din satelit arată incendii provocate de loviturile militare și inundații tot mai mari în zona râului Irpin. Imaginile, realizate luni, arată, de asemenea, poziții ale artileriei ruse la vest de baza aeriană Antonov, aflată sub control rus, la nord-vest de Kiev. CNN a raportat anterior că un baraj de-a lungul râului Nipru inundă bazinul râului Irpin și afluenții săi. Râul Irpin este esențial pentru înaintarea rusă spre Kiev; dacă rușii nu îl pot traversa, nu pot cuceri Kievul dinspre vest.
Un supraviețuitor al Holocaustului ucis în urma unei lovituri rusești: Boris Romanchenko, în vârstă de 96 de ani, a supraviețuit în patru lagăre de concentrare naziste, dar viața sa a fost curmată vineri de o lovitură rusă asupra Harkovului, potrivit Institutului memorial Buchenwald. Într-o serie de tweet-uri, institutul a precizat că, potrivit nepoatei sale, Romanchenko locuia într-un bloc de apartamente din Harkov care a fost lovit în timpul unui atac rusesc.
Biden avertizează asupra amenințărilor cibernetice: Președintele SUA a îndemnat partenerii din sectorul privat să își întărească imediat apărarea cibernetică, subliniind „evoluția informațiilor” care indică „potențialul ca Rusia să desfășoare activități cibernetice rău intenționate împotriva Statelor Unite”. În timp ce a promis că administrația sa va „continua să folosească toate instrumentele pentru a descuraja, perturba și, dacă este necesar, a răspunde la atacurile cibernetice împotriva infrastructurii critice”, Biden a recunoscut că „guvernul federal nu se poate apăra singur împotriva acestei amenințări”.
SUA cere acces consular în Rusia: Ambasadorul SUA, John Sullivan, s-a întâlnit luni cu Ministerul rus de Externe și a cerut „acces consular pentru toți cetățenii americani deținuți în Rusia, inclusiv pentru cei aflați în detenție preventivă”, potrivit Ambasadei SUA la Moscova. Cererea vine în contextul în care jucătoarea WNBA Brittney Griner și foștii pușcași marini americani Paul Whelan și Trevor Reed sunt reținuți în Rusia.