Sute de mii de păstrăvi uciși la Păstrăvăria Albota - „Boala nu se transmite la om”
Sursa: Facebook/Complex Turistic - Pastravaria Albota

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu a decis că vor fi uciși aproximativ 700.000 de păstrăvi după ce a fost identificat focarul de septicemie hemoragică virală la o păstrăvărie din județul Sibiu cu puncte de lucru în Cârța și în Arpașu de Sus. Este vorba despre Păstrăvăria Albota, loc unde mai bine de șase săptămâni bazinele vor rămâne goale.

Focarul de la Păstrăvăria Albota a fost depistat în urmă cu câteva zilei, iar marți s-a decis punerea în aplicare a planului de măsuri. Acesta prevede uciderea tuturor salmonidelor existente, aproximativ 700.000 de păstrăvi, curățarea și dezinfectarea tuturor bazinelor, ustensilelor și inclusiv a echipamentelor de hrănire, îmbrăcămintei de protecție, dar și a tuturor persoanelor și mijloacelor de transport.

Sute de mii de păstrăvi uciși la Păstrăvăria Albota - „Boala nu se transmite la om”

Timp de cel puțin șase săptămâni de la finalizarea dezinfecției, se va institui vidul sanitar. În această perioadă, bazinele de apă vor fi golite și vor fi lăsate pe uscat. „Repopularea bazinelor cu salmonide se va efectua după închidere focarului de boală cu păstrăv provenit din zone libere de SHV, iar înainte de introducerea acestora în bazine se vor recolta în cadrul programului propriu de autocontrol o probă (30 păstrăvi), care va fi expediată la IDSA-LNR, pentru testări în direcția SHV”, spune Cristina Muntean, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sibiu.

CITEȘTE ȘI: Focar de septicemie hemoragică virală la păstrăvăria de la Albota – Peștii din bazinele de la Cârța și Arpașu de Jos vor fi sacrificați

Oamenii nu sunt afectați

Directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sibiu, Șerban Țichindelean, a precizat că siguranța oamenilor nu este în pericol, iar asta fiindcă boala peștilor nu se transmite la om. 

„Din informațiile furnizate de proprietar se discută că ar fi vorba despre în jur de 700.000 de capete (n.red.: păstrăvi care vor fi uciși). Comisia de evaluarea intră marți în acțiune și după ce se vor verifica toate cantitățile vom știi exact despre câți pești este vorba. Dar aceasta a fost evaluarea proprietarului. Boala nu se transmite la om, dar de când am avut suspiciune de boală, s-au pus restricții de circulație a peștelui. De când știu eu, în județul Sibiu nu au mai fost astfel de focare de septicemie hemoragică virală. Toamna trecută a existat unul în județul Buzău”, a precizat, pentru Ora de Sibiu, Șerban Țichindelean, directorul DSVSA Sibiu. 

Cum a fost depistat focarul – „Modificări de comportament la pești”

Directorul DSVSA Sibiu spune că, la toate fermele, inclusiv la păstrăvării, proprietarii au obligația să întocmească contracte cu veterinarii. În momentul în care îngrijitorul de la Albota a observat schimbări de comportament la pești, a luat legătura cu veterinarul. 

„Îngrijitorul a anunțat veterinarul fiindcă a observat modificări de comportament la pești. S-a încercat mai întâi cu tratament, dar fără rezultate. Apoi s-au recoltat probe și au fost trimise la București. S-a făcut un examen, s-a depistat infecția virală, iar în urma analizelor PCR s-a stabilit că este vorba despre Septicemie Hemoragică Virală”, a mai spus Țichindelean. 

Stingerea focarului se va face prin uciderea tuturor păstrăvilor, care mai apoi vor fi îngropați. În continuare, comisia va evalua pagubele, iar proprietarul va fi despăgubit.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică