pasarelă pietonală și un nou pod la tilișca 

Primăria Tilișca a depus documentele necesare pentru obținerea autorizației de mediu pentru reabilitarea unui pod și construirea unuia nou în comună, dar și pentru realizarea unei pasarele pietonale. 

Prin acest proiect, primăria vrea să construiască un nou pod în zona Lunca și să construiască o pasarelă pietonală în zona primăriei. De asemenea, se va demola podul Gruiet și se va construi altul nou. 

Primăria motivează în memoriul de prezentare că podul din zona Lunca ar urma să fie construit la ieșire din Tilișca spre satul Rod, fiind vorba despre o zonă aflată pe DJ 106E, una dintre „arterele importante ale localității”. 

„Podul propus deservește un număr mare de loturi situate pe partea dreaptă a pârâului Săliște, această zonă în suprafață de circa 75 de hectare este străbătută de un drum de exploatare în continuarea străzii Iugești, cu traseu sinuos de 4-5 metri lățime din care se face accesul la loturi și la pădure. Podul proiectat traversează râul Saliste sub un unghi de 90 de grade, are o singură deschidere de 14 metri și lungimea totală de 17,1 metri. Schema statică a podului proiectat este de grinda simplu rezemată”, se arată în memoriul depus la APM.

Primăria vrea să demoleze podul Gruiet și să construiască altul nou în schimb, deoarece cel existent, care traversează pârâul Tilișcuța, alcătuit din două culee de zidărie de piatră, cu o fundație din același material, nu este prevăzut cu trotuare și nici cu parapet de protecție pietonală. Potrivit argumentelor din memoriul de prezentare, podul viitor ar îndeplini „cerințele normale actuale”. 

Pe lângă aceste poduri, se are în vedere și construirea unei pasarele pietonale în zona primăriei peste pârâul Săliște. Pasarela va facilita accesul cetățenilor de pe drumul județean DJ 106E și zona de vest a localității la zona de acces principală și a parcului din fața primăriei. Totodată, pasarela va lega circulația pietonală între zonele de vest și est ale localității. Aceasta va avea o lungime totală de aproape 12 metri și o lățime de aproape 5 metri în zona centrală, unde este prevăzut un loc de belvedere și bănci de odihnă. Lățimea curentă va fi de 2,20 metri. 

Primăria Tilișca spune că, odată cu realizarea acestor proiecte, se vor îmbunătăți facilitățile de acces ale locuitorilor. Perioada de implementare propusă pentru realizarea podurilor și pasarelei este de 12 luni. 

Ultima oră

Comentariul meu