noua clădire a liceului de artă gata la ”sfântu‘ așteaptă” - lucrările stagnează, procesele continuă

Clădirea Liceului de Artă este veche și necesită reabilitare completă. Micile reparații și igienizări nu mai garantează condiții acceptabile pentru desfășurarea cursurilor. De aceea, încă din 2017 Primăria Sibiu a început procedurile pentru construcția unei clădiri noi și moderne. Deși ar fi trebui ca elevii să se mute aici încă din anul 2020, clădirea nu doar că nu este finalizată, dar nici nu se știe când se va întâmpla acest lucru. Până atunci o parte din ore sunt ținute în alte instituții din oraș.

Noul Liceu de Artă va funcționa, nu e știe încă de când, pe strada Oituz, în curtea Liceului Economic. Procesul birocratic pentru construirea unei noi clădiri pentru elevii Liceului de Artă a început cu stângul încă din 2017, atunci când s-a inițiat procedura pentru contractarea lucrărilor. Din cauza contestațiilor procedura a fost amânată până la începutul lui 2018.

VEZI AICI DETALII DE LA ACEL MOMENT 

În cele din urmă contractul de proiectare și execuție a fost semnat în data de 19.09.2018 cu Asocierea SC. Construcții S.A – SC Arhimus SRL, reprezentantul asocierii fiind SC Construcții SA. Ordinul de începere a lucrărilor a fost emis în data de 04.04.2019, după finalizarea proiectării. Lucrările trebuiau finalizate, conform prevederilor contractuale, până în 04.04.2020.

În luna octombrie 2019 lucrările erau deja în întârziere cu 2 luni. ”În realizarea lucrărilor de construcție pentru noul Liceu de Arte, dirigintele de șantier contractat de municipalitate a constatat existența unor devieri în amplasarea elementelor armate și cofrate din fundația noului corp de clădire față de cotele trasate de topograf. Aceste devieri au fost semnalate constructorului și sunt în curs de remediere, urmând să se finalizeze apoi lucrările la fundația noului corp de clădire. Întârzieri se înregistrează și în desfacerea betoanelor din corpul existent, dar și în cazul lucrărilor de săpătură generală pentru construcția corpului de legătură între cel existent și cel nou.”, explica la acel moment Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

În același timp constructorul dădea asigurări că lucrările for fi finalizate conform contractului, în aprilie 2020.

CITEȘTE: Întârzieri la lucrările Liceului de Artă. Constructorul e același de la Stadionul Municipal

noua clădire a liceului de artă gata la ”sfântu‘ așteaptă” - lucrările stagnează, procesele continuă

Contract reziliat

Asigurările constructorului au rămas la nivel de vorbe. Cu câteva zile înainte de termenul de finalizare, Primăria Sibiu a reziliat contractul cu construcții SA. clădirea nu avea decât fundația turnată.

”În data de 16.04.2020 contractul de lucrări încheiat cu asocierea SC Construcții SA – SC Arhimus SRL a fost reziliat de Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar din următoarele cauze:
• Neînceperea la termen a lucrărilor și întârzierile majore înregistrate în executarea lucrărilor,
• Nefinalizarea în termen a lucrărilor asumate prin contract, lucrarea fiind realizată până la termenul limită în proporție de aproximativ 7,52%, conform ultimei situații de lucrări prezentate de constructor
• Încălcarea în mod repetat atât a obligațiilor contractuale, cât și a dispozițiilor scrise ale achizitorului, ceea ce a demonstrat o atitudine lipsită de interes și preocupare față de realizarea obiectivului de investiții
Ca urmare a rezilierii contractului, SC Construcții SA a promovat o acțiune în instanță prin care a solicitat plata situației finale a lucrărilor și plata de despăgubiri”, spune Mirela Gligore, purtător de cuvânt al Primăriei Sibiu.

noua clădire a liceului de artă gata la ”sfântu‘ așteaptă” - lucrările stagnează, procesele continuă noua clădire a liceului de artă gata la ”sfântu‘ așteaptă” - lucrările stagnează, procesele continuă

Lucrări oprite, alt constructor, încercare de mediere

Și așa a început seria proceselor care au oprit lucrările la noua clădire a Liceului de Artă. Deși între timp s-a inițiat o nouă licitație și s-a ales un nou constructor, lucrările nu pot reîncepe.

”Pentru a continua lucrările de construcție a noului Liceu de Artă, s-a promovat o nouă procedură de achiziție, publicată în SEAP în data de 10.07.2020, cu termen de depunere a ofertelor 17.08.2020. Noul contract de execuție a fost semnat în data de 09.04.2021 cu Asocierea SC CON-A SRL și SC CON-A Operations SRL (Asociat).
Lucrările cu noul constructor vor începe în funcție de evoluția procesului în curs cu SC Construcții SA. Acesta este însă de durată, prin termenele de judecată stabilite. La termenul de judecată din data de 20.01.2022, Serviciul Public de Administrare a Unităților de Învățământ Preuniversitar de Stat a solicitat acordarea unui termen de judecată pentru ca, de comun acord, părțile să efectueze o expertiză tehnică pentru a se ajunge la o înțelegere pe cale amiabilă. Termenul acordat – 07.04.2022 – este justificat de necesitatea efectuării expertizei tehnice cu privire la prefabricatele utilizate în lucrările deja executate, pentru a se certifica faptul că acestea sunt conforme și pot fi folosite de către noul constructor pentru continuarea lucrărilor la obiectivul de investiții”, explică Mirela Gligore.

Finalizare fără termen, clădire tot mai scumpă

Pentru că încă nu se știe când vor putea reîncepe lucrările, nici nu se poate spune când se preconizează a fi terminate.

noua clădire a liceului de artă gata la ”sfântu‘ așteaptă” - lucrările stagnează, procesele continuă
Proiectul viitorului Liceu de Artă

Între timp, deoarece actuala clădire a Liceului de Artă este foarte veche și unele clase nu mai sunt conforme, o parte a elevilor țin cursurile de muzică la Filarmonică.

VEZI AICI CUM SE ORGANIZEAZĂ CURSURILE PENTRU CA ELEVII SĂ ÎNVEȚE ÎN CONDIȚII BUNE 

„Până la lămurirea împrejurărilor de fapt și administrarea tuturor probelor necesare nu este posibilă continuarea lucrărilor, având în vedere că expertizarea tehnică este o activitate complexă care cuprinde, după caz, analize și evaluări, necesare determinării stării tehnice a unei construcții existente sau nefinalizate, a modului în care au fost executate lucrările de construcție și dacă s-au respectat reglementările tehnice în vigoare. În condițiile în care sunt necesare a fi aduse lămuriri suplimentare la raportul de expertiză judiciară depus și după ce experta va răspunde la obiecțiunile noastre, există posibilitatea legală de a solicita o contraexpertiză efectuată de alți experți. Dacă reîncep lucrările de construcție, situația în teren va fi modificată, iar un alt expert s-ar afla în imposibilitatea constatării lucrărilor efectuate de vechiul constructor”, spune Mirela Gligore.

Fondurile calculate inițial pentru investiția totală se ridicau la 29.321.715,43 lei. Între timp, din cauza scumpirii materialelor și a creșterii salariului minim, indicatorii tehnico economici au ajuns la 37.563.970 lei, deci cu peste 8 milioane de lei mai mult. Până la începerea efectivă a lucrărilor mai mult ca sigur că această sumă va crește.

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu