de ce cresc dobânzile - expert bnr: “căutăm să găsim acel dozaj care să lupte cu inflația, fără să creeze o recesiune”

Inflația în creștere atrage și dobânzi din ce în ce mai mari. BNR a majorat dobânda cheie de mai multe ori în ultimele luni, până la 2,5%, ceea ce a dus și la o creștere a dobânzilor la credite.

Indicele ROBOR la 3 luni, de exemplu, crește de la o zi la alta și a ajuns aproape de pragul de 4,5%, cel mai mare nivel din vara anului 2013 până acum, iar tendința este de creștere și în viitor.

Cristian Popa, membru în consiliul de administrație al BNR, a fost invitatul Ștefanei Todică la emisiunea iBani, unde a explicat de ce cresc dobânzile.

Cristian Popa: Noi nu spunem că este rău sau bine, noi spunem că ținem lucrurile sub control. Dobânzile sunt cel mai important instrument pe care Banca Națională îl are în lupta cu inflația. Aș explica puțin și mecanismul, cum funcționează, de ce dobânzile mai mari combat inflația: dobânzile mai ridicate încurajează economisirea în defavoarea consumului, deci bănuții din buzunar sunt încurajați să meargă spre depozite, spre investiții și mai puțin spre consum. (…) Cumva să ușurăm această presiune pe partea cererii și să încurajeze până la urmă partea ofertei, deci să încurajăm economisirea.

Cristian Popa: Avem un șoc exogen, noi așa îi spunem în termeni mai tehnici, 80% din creșterea prețurilor vine din prețurile la electricitate și gaz. De aceea, noi spunem că nu avem instrumente să ne luptăm cu prețul gazului, al electricității, nu putem face soarele să bată mai tare, însă trebuie să avem grijă, și asta facem, ca aceste creșteri de prețuri să nu se reverse în tot coșul de produse.

Un amplu interviu cu Cristian Popa puteţi urmări pe stirileprotv.ro.

Ultima oră

Comentariul meu